Brent petrolü uluslararası piyasalarda 2023 yılından bu yana neredeyse yüzde 20 arttı.

2024 yılının ilk çeyreğinde de artış devam ediyor; sadece mart ayında petrol fiyatları yüzde 10'dan fazla artarak varil başına yaklaşık 90 dolara ulaştı.

Emtia araştırma şirketi Kpler'den analist Viktor Katona, petrol fiyatlarında yükseliş beklentilerini paylaştı.

Piyasa gözlemcileri, yükselen petrol fiyatlarının merkez bankalarının enflasyonu düşürme çabalarını zorlaştırabileceğini düşünüyor.

ABD'de, yaz sürüş sezonunda yüksek benzin fiyatlarının kasım ayındaki seçimler öncesinde Biden yönetimi için zorluk yaratabileceği konuşuluyor. Enerji Enformasyon İdaresi'ne göre, pompadaki ortalama fiyat ocak başından bu yana galon başına yaklaşık 50 sent arttı ve 3.70 dolara yükseldi.

Piyasa gözlemcileri, fiyatlarda kısa vadeli bir düşüş olabileceğini belirtiyor.

Suudi Arabistan ve müttefiklerinin üretim kesintileri ve potansiyel arz sıkışıklığı endişeleri petrol fiyatlarını etkiliyor.

En son endişe verici gelişme, 1 Nisan'da Şam'da bir hava saldırısında İran Devrim Muhafızı komutanlarının öldürülmesi oldu. İran'ın intikam sözleri piyasalarda endişe yarattı.

OPEC+ bakanlarının haziran ayında ne kadar petrol sürmeleri gerektiğine karar vermeye hazırlandıkları bir dönemde gerilim artabilir. Analistler, bazı üyelerin üretimi artırmak isteyebileceğini ancak Suudilerin buna karşı çıkabileceğini söylüyor.

Kaynak: (İLKHA)