TBMM Genel Kurulunda görüşülen şike cezalarını azaltan yasa teklifinin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanarak maddelerine geçilmesi kabul edildi. Yasa üzerinde AK Parti, CHP, MHP ve BDP anlaştı.  Teklif bu hali ile yasalaşırsa uzman görüşlerine göre Aziz Yıldırım dahil şike iddiaları yüzünden içerde yatan bir çok ünlü isim Ocak ayında özgürlüğüne kavuşacak.

Dört parti de bu yasada anlaştı. Teklifi veren muhalefete AK Parti'den en ufak tepki gelmedi. Gelen teklif AK Parti kanadında da çok çabuk kabul gördü. Tepkilerin AK Parti üzerinde yoğunlaşmasının ve "AK Parti'den Azi Yıldırım'ı kurtarma harekatı" gibi yorumların yapılmasının nedeni de bu oldu.

MHP Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk, teklif üzerinde yaptığı konuşmada, Mart ayında yapılan düzenlemeyle "kantarın topuzunun fazla kaçtığını" belirterek, suç-ceza karşılaştırılmasında denge sağlanması için yeni bir teklifin getirildiğini söyledi.

Yasama olarak görevi tamamlamış olmalarının olayın halli için yeterli olmadığını kaydeden Öztürk, "Ülkemiz spor suçları için cehennem olmalıdır. Ama yargı camiası bu konuda bize güven vermemektedir" dedi.

Futbolda şike soruşturmasına işaret eden Öztürk, "Kamuoyunda suçlu hazırdı, suçluyu suçlayabilmek için deliller, belgeler mi hazırlanıyordu algısına sebebiyet verilmemeli. Kamuoyunda bu düzenleme hakkında 'Meclis birilerini mi kurtaracak-' deniyor. Daha açıklanmadan şaibe bulaşmış bir iddianame olmuştur. Suç soruşturması lince dönüşmüştür, bu linç durdurulmalıdır" diye konuştu.

SPOR BAKANI'NDAN GARİP AÇIKLAMA: "BİR DAHA YAPMAZLAR!"

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Türkiye'de hiç kimsenin kasten veya bilerek şike suçuna bundan sonraki süreçlerde bulaşabileceğine inanmadığını söyledi.

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Kazakistan Turizm ve Spor Bakanı Temirhan Minaydaroviç kabul etti. Kabul sırasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kılıç, sporda şiddet yasasındaki değişikliklerle ilgili gelinen son noktayı değerlendirerek, "Yasayla ilgili görüşmeler devam ediyor. Parti grupları arasında ittifak olduğundan dolayı görüşmeler tamamlanarak yaşalaşma sürecininde sona gelinecek. Kanun ne getiri ne götürür. Öncelikle şunu ifade etmek istiyorum. Spor kamuoyu bu kanunun ilk halinden memnun değil. Bu kanunun ilk halinden memnun kalınsaydı bu kadar kısa süre içerisinde aynı kanun üzerinde değişiklik talep edilemez. Kanunla ilgili olarak mecliste grubu bulunan siyasi partilerin tamamı ittifak halinde kanun değişikliğine imzalarını koymuş olmasalardı bu değişiklik teklifi TBMM'de görüşülmeyecekti." dedi.

"CEZALAR FAZLA GELMİŞ OLABİLİR"

AK Parti Grubu adına konuşan Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü, yasayla getirilen düzenlemeler hakkında bilgi verdi. "Bu teklife nereden geldik-" diyen Köylü, yasada şikeye verilen cezalar düzenlenirken rüşvet suçuyla mukayese edildiğini belirterek, cezaların bu şekilde olmasının nedeni rüşvete benzer suç olması olarak gösterdi. Köylü, "Cezanın yüksek olması anormal kabul edildi. Fazla olmuş olabilir, bunu takdirle karşılıyorum" dedi.

Teklifle, cezanın indirilmesinin kamuoyunda af olarak algılanabileceğine işaret eden Köylü, bu algıyı gidermek için öngörülen cezanın seçenekli yaptırımlara ve paraya çevrilmemesine, ertelenmemesine imkan tanındığını söyledi.

"ISLAK İMZALI METİNLER VAR"

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, milletvekillerinin sorularını yanıtlarken, "Hükümet tasarısı görüşmüyoruz, bu bir kanun teklifidir ve altında 4 siyasi partinin grup başkanvekilerinin imzası vardır. Hasip Kaplan imzasını geri çekmiş olsa bile... Bu imzayı başta atmamış olsaydı belki Komisyon bunu gündem yapmayacak, Genel Kurula indirilmeyecekti. Teklif Meclis iradesiyle şekillenen husustur. Eğer öyle bir irade varsa, Meclis'in müşterek iradesidir. TBMM kendi gündemine hakimdir. Yürütme organı olarak bunun üzerinde inisiyatif kullanmamız mümkün değil" diye konuştu.

Kılıç, 18 kulübün bizzat başkanları ve başkanvekillerinin yasanın değiştirilmesi talebini içeren ve ıslak imzayla kendilerine gelen bir metin bulunduğunu ifade ederek, ayrıca 4 siyasi parti grubunu gezerek bunu kendileriyle de paylaştıklarını hatırlattı. Kılıç, "Düzenlemenin çok acele olduğu kanaatinin kendisinde hasıl olmadığını" söyledi.

MHP Milletvekili Yusuf Halacoğlu'nun "Teklifin kamuoyunda Aziz Yıldırım'ı kurtarma yasası olarak değerlendirilebilir mi-" sorusu üzerine Kılıç, "Şahsım, Adalet Komisyonu üyeleri ve milletvekillerini herhangi bir şahsı kurtarmaya mahsus bir kanun yapma fikrinden ve düşüncesinden tenzih etmek isterim. Aziz Yıldırım, benim şahsen hayatım boyunca gördüğüm, karşılaştığım, yan yana geldiğim biri hiç olmadı. Şahsa yönelik bir düzenleme kanaati bizde olmadı. Kamuoyunda böyle bir algı olabilir ama eksik bilendirmeden kaynaklı olabilir" diye konuştu.

Konuşmaların ardından teklifin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanarak maddelerine geçilmesi kabul edildi.

BU KARAR HEPSİNE YARAYACAK

Mevcut yasaya göre bu suç organize bir şekilde işlenirse ceza yarı oranında artırılıyordu. Buna göre Aziz Yıldırım ve diğer şüpheliler hakkında 7.5 yıldan 18 yıla kadar hapis cezası istenebiliyordu. Savcılık teklifin yasallaşmasını beklemeden dava açsa bile lehe olan hükümler uygulanacağından 10 Temmuz'dan beri Metris'te tutuklu bulunan Aziz Yıldırım ve şike davasından tutuklanan diğer sanıklar bu olanaktan yararlanabilecek.

OCAK'TA HEPSİ SERBEST KALIR

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, "Yasa çıktıktan sonra eğer cezalar bu şekilde indirilirse kim olursa olsun hakim karşısına çıktığı anda hemen tahliye edilebilir. Ahmet, Mehmet, Hasan, Hüseyin kim olursa olsun isim önemli değil. Tutukluluk süresi verilen cezanın infaz süresini karşılar. 3 yıl ceza alan ve 6 ay yatan adamı hemen bırakırlar" dedi. Metris'te tutuklu bulunan Aziz Yıldırım, Serdar Adalı, Mecnun Odyakmaz, Cemil Turan, Şekip Mosturoğlu, Ümit Karan, Bülent Uygun, İlhan Ekşioğlu, İbrahim Akın gibi isimler en geç Ocak'ta tahliye olacak.

IRKÇILIĞA EN ÇOK 1 SENE

Teklifin getireceği diğer değişikliklerden bazıları şöyle: 1- Sporda ırkçılık yapan 3 aydan 1 yıla kadar hapis yatacak. 2-Spor sahalarına döner bıçağı sokmanın üst sınırı 1 yıl olacak. 3- Biletsiz maça girenlere 3 ay hapis.

YASA MENAJERLERİ VURACAK

Sporda Şiddet Yasası'nda yapılacak değişiklik en çok menajerlere dokunacak. Mevcut düzenlemede şikenin ve teşvik primi verilmesinin ancak kulüp başkan veya yönetim kurulu üyeleri tarafından verilmesini düzenliyordu. Yeni değişiklikle federasyonların, kulüplerin başkanların yanı sıra kulüplerle sporcuların menajerleri de para dağıttıklarında cezalandırılacak.

 

Haberler.com

Editör: Haber Merkezi