Bu Alevîler kendilerini Türkmen Kızılbaş olarak adlandırırlar. Ana dilleri Türkçedir.

Bismil Kanaat Önderleri kurucu üyesi ve Türkmenacı köyünün Alevi dedesi Hasan Baykut Bismil Haber gazetesine  Alevilik ile ilgili açıklamada bulundu. 

Diyarbakır’ın Bismil ilçesine bağlı Türkmenacı Köyü Alevi Türkmenlerin yaşadığı en büyük köy olduğunu ifade eden Dede Hasan Baykut, Seyit Hasan, Aşağı Darlı, Yukarı darlı da Bismil’e bağlı Alevi köyleri ve şuan Aşağı Darlı ve Yukarı darlı köyleri de Bismil’in merkez ilçesine bağlı köylerden. Büyük Kadı ve Şarabi köyleri ise Diyarbakır’ın Sur ilçesi merkezine bağlı mahalleler durumunda. Şükürlü Köyü ise, Çınar ilçesine bağlıdır. Dedi. 

Alevi dedesi Hasan Baykut da Aşure Günü’nün bir gelenek olduğunu belirterek, Aleviler tarafından her yıl Muharrem ayında 12 günlük yas ilan edildiğini ve bu 12 günden sonraki günün de Aşure Günü olduğunu anlattı. 

Baykut, Sünni ve Alevi arasında herhangi bir fark yoktur. Bizde Allah, peygamber Hz Muhammed ve Kurana inanıyoruz. Arada ibadeti farklar olduğunu, farkımız namaz ve oruç Allah içindir. Kul için değildir. Kul ile Allah arasına girilmez. dedi. 

Bismil yöresindeki Aleviler için folklorik bir oyundan öte anlamlar taşımakta olup, bir aşk hali olarak görülmektedir. Alevi terimi, Ali taraftarı olma, ondan yana ve onun yolundan giden olarak açıklanmaktadır. Dedi. 

Dede Baykut, Biz Bismil Alevi’si olarak, Muharrem ayında 10-12 gün oruç tutarız. İbadetimizi yapar. Aşure pişiririz. Allah için, Hz Hüseyin şehit edildiği gün olan Aşurede kurban keseriz. 

Ad8Ede43 A64F 47B7 84Fa Fa9Dea55C0C5

Türkmenacı köyünün Alevi dedesi Hasan Baykut, Bizde müslümanız, inanç konusunda Sünni Müslümanlarla büyük oranda aynı düşünceye sahibiz. Çünkü biz Alevilere göre, peygamberimiz Hz Muhammed, Allah bir, Kitabımız kuranı kerimdir. İnancımız 12 imamlardır. Son imam Hz Mehdidir. Hz Mehdi zuhur olacak, Kurt ve koyun yanyana gezecek, her taraf aydınlık olacak. Dünyaya barış gelecektir.  Diye konuştu.

Bismil’de Alevi köyü ile ilgili konuşan Türkmenacı köyünün Alevi dedesi Hasan Baykut, Bismil’de merkez, Seyithasan, Şükürlü, Darlı, Ulutürk, Diyarbakır merkezde vardı. 700 yıllık tarihimiz var. 

Türkmenacı köyünün Alevi dedesi Hasan Baykut, Filistin Gazze’de İsrail büyük zülümler yapıyor. Orada İsrail 116 dünya gazetecileri öldürdü. Gazze’de ne gazeteci kaldı. Ne de internet şu an mazlum Gazze halkı siyonist pençesi altındadır. İstediğini öldürüyor. İstediğinde organı alıyor. Soy kırım uygulanıyor. Bu bir vahşettir. Ne yazıkki bazı İslam ülkeleri liderleri, İsrail’i destekliyor. İsrail’i destekleyen İslam ülkeleri liderleri ne kadar oruçta tutsa, ne kadar namazda kılsa cennete gideceğini mi sanıyorlar. Sizce yaptıkları doğru mu? Diye konuştu. 
 

Muhabir: Sedat Erdinç