Prof. Dr. Mehmet Nuri Bodur'un 6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremler sırasında Gaziantep'te bulunması ve depremi yaşaması, deneyimli bir uzmanın perspektifinden önemli bir içgörü sağlıyor. Ayrıca, depremlerin bilimin ışığında ele alınması gerektiği vurgusu da oldukça yerinde.

6 Şubat depremleri bölgedeki aktiviteyi artırdı

Hakkari'nin coğrafi yapısı ve geçmişte yaşanan depremler hakkında verdiği bilgiler, bölgedeki riskleri anlamak açısından önemli. Özellikle Salmas-Urumiye faylarının etkisi altında olduğu ve 6 Şubat depremlerinin bölgedeki aktiviteyi artırdığı belirtildi.

Bodur'un vurguladığı gibi, kentte alınması gereken önlemler ve yapısal düzenlemeler, gelecekteki afetlerde hasarı minimize etmek adına kritik öneme sahip. Ayrıca, evlerin ve iş yerlerinin güvenli alanlarda ve mevzuata uygun olarak inşa edilmesi, önemli bir koruyucu tedbir olarak öne çıkıyor.

Orada büyük deprem 1503'te meydana gelmiş

Bodur, 6 Şubat depremlerinin büyük bir etki yarattığını dile getirerek, "Hakkari'nin her tarafı kıvrımlı, parçalı bir arazi yapısıyla oluşmuş, her taraf heyelanlı, sel felaketi ve taşkınlarına maruz kalabilecek bir alan. Bölgede Salmas-Urumiye fayları var. Orada büyük deprem 1503'te meydana gelmiş. Bu bölgedeki meydana gelen depremler Hakkari'yi de doğrudan etkisi altına almış. Artık burada da 'ben geliyorum' diyor. 6 Şubat depremleri bölgeyi iyice aktif ve hareketli hale getirdi. Bunun sonucunda da depremler artık kaçınılmaz hale geldi. Yapılan hesaplamalara göre de burada 7 ve üzerinde deprem bekleniyor." diye konuştu.

Arap plakasının Anadolu plakasının altına doğru girmesiyle yükselmeler meydana geliyor

Bodur, "Isı ve basıncın, kıvrımların etkisiyle oluşan maden yatakları bölgede çok yaygın. Buna bağlı olarak da çok sayıda su kaynağı var. Yer altı suları, sıcak su kaynakları, gaz çıkışları var. Tüm bu unsurları göz önünde bulundurduğumuzda hareketli bir bölge. 1930'da Hakkari'de meydana gelen depremde 2 bin 514 kişi vefat etmiş. Kent ve çevresinde yaklaşık 3 bin ev hasar görmüş. Zap Vadisi tamamen tektonik aktivitenin sonucunda oluşmuş bir vadidir, yani fay vadisidir ve aktiftir, günceldir. Deprem bölgesinde kolon kesme olaylarıyla çok karşılaştık. Bunun kesinlikle yapılmaması lazım. Kentte ulaşım konusunda acil alternatif güzergah yapılması gerekiyor." dedi.

Kaynak: AA