ABD'li onkolog Kashyap Patel, Washington Post'a verdiği röportajda 2021'de 40 yaşındaki bir hastasında safra yolu kanseri tespit ettiğini belirtti. Bu ölümcül ve nadir görülen kanser türü genellikle 70-80 yaşlarındaki kişilerde görülüyor.

Carolina Kan ve Kanser Bakım Birliği CEO'su Dr. Patel, meslektaşlarının da benzer vakalarla karşılaştığını ve endişelendiklerini dile getirerek "23 yıllık meslek hayatımda böyle bir şey görmemiştim" dedi.

Dr. Patel'in 78 yaşındaki bir hastası bir yıl içinde gırtlak, karaciğer ve akciğer kanseri tanısı aldı. Ailelerinde hastalık geçmişi olmayan Bob ve Bonnie Krall çifti de 14 ay içinde üç ayrı kanser teşhisi aldı.

73 yaşındaki Bob, 2022'de kronik lenfositik lösemi tanısı alırken bu yıl akciğer kanserine yakalandı. Bonnie'nin karnında ise yaklaşık 4 kilo ağırlığında bir kanserli kitle bulundu.

Kronik lenfositik lösemi nadir bir kanser türü olmasına rağmen Bob, çevresinde dört kişinin bu hastalığa yakalandığını söyledi:

"Adeta soğuk algınlığı gibi. Sanki herkeste var."

Bu üç hastanın kanında koronavirüs antikorlarının "tavan yaptığını" belirten Dr. Patel, bunun kanserle nasıl bir ilişkisi olduğundan emin değil. Ayrıca farklı kanserlerin vücudun çeşitli bölgelerinde kısa sürede ortaya çıkması bu vakaları daha da ilginç kılıyor.

"Kovid vücudu mahvediyor"

New York'taki Cold Spring Harbor Laboratuvarı Kanser Merkezi Direktörü ve Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği'nin eski başkanı David Tuveson, koronavirüsün hücrelerin kanserli hale gelmesine neden olduğuna dair bir kanıt bulunmadığını söylüyor.

Buna karşın, 2023'te yayımlanan bir çalışma, virüsün tümör oluşumunu engelleyen genleri değiştirebileceğini ve vücutta iltihaplanmaya yol açabileceğini ortaya koydu. Bu iltihaplanma, çeşitli organlarda kanserli hücrelerin oluşmasına katkıda bulunabilir.

Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybeden hastalarda erken yaşlanmış hücreler bulunduğunu belirten Tuveson, "Kovid vücudu mahvediyor ve kanserler böyle başlayabilir" dedi.

Dr. Patel ise virüse birden fazla kez yakalanmanın, vücuttaki iltihaplanmayı şiddetlendirerek kanser hücrelerini yeniden aktive edebileceğini öne sürüyor.

Bazı uzmanlar ise kanser vakalarındaki artışın pandemi döneminde sağlık hizmetlerindeki aksamalardan kaynaklanabileceğini belirtiyor. 2020'de dünya genelinde 19,3 milyon yeni kanser vakası görülürken bu sayı 2022'de yaklaşık 20 milyondu.

Amerika Kanser Topluluğu Sağlık Hizmetleri Araştırmaları Bilimsel Direktörü Xuesong Han, ABD'deki vakalardaki artışın virüsle ilgili korkular veya ekonomik nedenlerle tedavilerin ertelenmesinden kaynaklanabileceğini düşünüyor.

Yine de Kovid-19 virüsünün bu artışta bir rol oynayabileceğini kabul eden Han, "Elimde bu görüşü destekleyecek veri yok" diyor:

"Ancak bu, takip edilmesi gereken önemli bir soru."

Kaynaklar: Independent Türkçe, Washington Post, Daily Mail, Biochimie, CA: A Cancer Journal for Clinicians, Dünya Sağlık Örgütü.

Editör: Basri Akaydın