Türkiye'de giderek artan sıklıkla karşılaşılan astım hastalığı, birçok kişinin yaşamını önemli ölçüde etkileyen bir durumdur.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, dünya genelinde 300 milyondan fazla insanda görülen astım, her gün 1000'den fazla kişinin hayatını kaybetmesine sebep oluyor.

2025 yılına gelindiğinde, dünya çapında astım vakalarının 400 milyona ulaşması bekleniyor.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akın Kaya, astım ve korunma yöntemleri hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Dünya Astım Günü'nde hastalık ve hastalığın kontrol altında tutulma yollarıyla ilgili bir değerlendirme yapan Prof. Dr. Akın Kaya, astımın sık görülen, bulaşıcı olmayan bir hastalık olduğunu vurgulayarak, "Dünya genelinde yaklaşık 339 milyon astım hastası bulunuyor. Her yıl 400 binden fazla insan, astım nedeniyle yaşamını yitiriyor. Ülkemizde de her 100 kişiden 5’inde görülen bir hastalık. Bu sıklık yıldan yıla artıyor. Astım hastalığı olanlar ve yüksek risk altındakiler, risk faktörlerini göz önünde bulundurarak ve hekim kontrolünde sürekli tedaviyle hastalığın etkilerini önemli ölçüde azaltabilirler. Sürekli ve düzenli tedavi ile kontrol altına alınabilen astımdan korunmanın en etkili yolu, riskleri yönetmek ve düzenli tedavi uygulamaktır. Sigara, toz, duman, hava değişimi, polen, hayvan tüyleri gibi risk faktörlerine dikkat etmek gerekiyor." dedi.

"Çevresel Koşulları İzlemek ve Riskleri Tanımak Önemlidir"

Astımın kontrol altına alınmasında doktorların hastaları düzenli ve etkili bir tedaviye yönlendirmesinin önemini vurgulayan Prof. Dr. Akın Kaya, şunları belirtti:

"Astım hastalarının günlük yaşamlarını olumsuz etkileyen risk faktörlerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Özellikle sigara kullanımı, obezite gibi risk faktörlerinin astım üzerinde belirleyici bir etkisi vardır. Ayrıca, astımın alevlenmesi riskini artıran etkenler arasında sigara kullanımı, cinsiyet, alerji öyküsü ve akciğer fonksiyon testlerindeki farklılıklar bulunmaktadır. Bu nedenle, astım yönetiminde hastaların bireysel durumlarını ve çevresel koşullarını dikkate almak son derece önemlidir. Astım hastaları, özellikle günlük aktivitelerinde kısıtlılık yaşadıkları, gece nefes darlığı yaşadıkları veya kurtarıcı ilaçlara ihtiyaç duydukları durumlarda bir sağlık uzmanına başvurmalıdır."

Kaynak: İLKHA