Türkiye'nin yeşil mercimek üretiminde önemli bir yere sahip olan Yozgat'ta çiftçiler, hasat sezonunu başlattı. Bazı çiftçiler hasadı makine yardımıyla yaparken, diğerleri geleneksel yöntemlerle tırpan kullanarak gerçekleştiriyor. Teknolojinin ilerlemesiyle sayıları giderek azalan tırpan işçileri, yeşil mercimek hasadında yine yoğun bir çalışma dönemine girdi. Sabahın erken saatlerinde çalışmaya başlayan tırpan işçileri, 30 dereceyi bulan sıcaklıklarda işlerine devam ediyor. Günlük 1.500 lira yevmiye ile çalışan bu işçiler, Yozgat’ın merkeze bağlı Çalatlı köyünde verimli topraklarda ekmek paralarını kazanıyor.

Aw237342 06

"Tatile Gitmiştim, Geri Dönüp Tırpan Yapıyorum"

Yozgat'ta tırpan işçisi bulamadıkları için Antalya'dan tatilini yarıda keserek dönen Ali Osman Akyol, "Aşağı yukarı 16 yaşından beri bu işi yapıyorum. Tatildeyken arkadaşlar arayıp çalışacak adam bulamadıklarını söylediler, ben de geri döndüm. 40 yıldır tırpan işiyle uğraşıyorum, günlük 1.500 liraya çalışıyorum. Geçen yıl yevmiyemiz 800 liraydı. Yazıpınar köyünden başka pek tırpancı kalmadı, herkes yaşlandı. Biz 3 kişi kaldık. Bu gidişle tırpancılık bitecek gibi görünüyor. Makineyle biçme hem pahalı hem de ürün kaybı daha fazla. Tırpan daha iyi. Güneş altında çalışmak zor ama mecburuz" dedi.

"Tırpan İşçisi Bulmak Çok Zor"

Yazıpınar köyünden gelen Hıfzı Erdoğan ise 15 yaşından beri tırpancılık yaptığını belirterek, "Aşırı sıcaklarda çalışmak çok zor ama ekmek parası için mecburuz. Yevmiyemiz 1.500 lira. Tırpancı bulmak zor, bilenler yaşlandı. Makine kullanmak masraflı, bu yüzden geleneksel yöntemi tercih ediyorlar" diye konuştu.

Aw237342 07

"Tırpancılar Olmazsa Ürünüm Tarlada Kalacak"

Çalatlı köyünde tırpanla hasat yapan çiftçilerden 64 yaşındaki Bünyamin Ayverdi, 20 yaşından beri çiftçilik yaptığını belirtti. 20 dönümden 5-6 ton mercimek beklediğini söyleyen Ayverdi, "Bu yıl mercimek hastalandı, rüzgar ve sıcak nedeniyle verim düşebilir. Geçen yılki üretimi bu yıl yakalayamayız. Tırpancı bulmakta zorlanıyoruz, geçen yıl 4 kişi getirmiştim, bu yıl 3 kişi zor buldum. Onlar da azalıyor, geçen yıl 800 lira günlük yevmiye verdim, bu yıl 1.600 lira veriyorum. Tırpancılar olmazsa ürün tarlada kalacak, makineyle biçtirmeye gücüm yetmez. Bu işçiler olduğu sürece mercimek ekmeye devam edeceğim" dedi.

Kaynak: (İHA)