Bahar alerjisinin genellikle çocuklarda 2 yaşından sonra ortaya çıktığını ve en sık okul ve ergenlik döneminde görüldüğünü belirten uzmanlar, alerji semptomlarının genellikle burun kaşınması ve hapşırma şeklinde olduğunu ifade etti.

uzmanlar, özellikle astım gibi göğüs hastalıkları olan kişilerin bahar alerjisine karşı daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, boğazda şişkinlik veya yutakta tıkanma gibi ağır semptomlarda en yakın acil servise başvurulması gerektiğini söyledi.

Türkiye'deki çalışmalarda en sık rastlanan alerjenlerin çimen, yabani ot, tahıl ve ağaç polenleri olduğunu belirten uzmanlar, bu alerjenlere maruz kalma oranının kırsal alanlarda daha yüksek olduğunu vurguladı.

Uzmanlar, alerjiye karşı alınabilecek en kesin önlemin alerjenlerden korunmak olduğunu belirterek maske takılması, alerjen içeren ortamlardan uzak durulması ve evde bitki varsa sık sık havalandırılması gibi önlemlerin alınabileceğini ifade etti.

Bahar alerjisinin teşhisinde en yaygın testin deri testi olduğunu paylaşan uzmanlar, bu testlerin alerji kliniği olan merkezlerde yapılabileceğini ve alerjenlere karşı hassasiyetin ölçüldüğünü söyledi.

Ayrıca, alerji semptomları için en basit uygulamanın burun yıkamak olduğunu hatırlatan uzmanlar, tuzlu su ile burun yıkamanın alerjen yoğunluğunu azaltabileceğini ve bu şekilde şikayetlerin azaltılabileceğini belirtti.

Son olarak, bahar alerjilerinde antihistaminiklerin ilk tedavi seçeneği olduğunu söyleyen uzmanlar, montelukast sodyum içeren ilaçların da kullanılabileceğini ve burun tıkanıklığı yaşayan hastalarda dekonjestan ilaçların verilebileceğini ifade etti.

Ayrıca uzmanlar, alerji aşılarının da bir seçenek olduğunu paylaşarak bu aşıların deri altına uygulandığını ve alerjene maruziyetin azaltılmasını amaçladığını belirtti.

Muhabir: İrfan Gültekin