Mayıs ayının ihracat için umut verici olduğunu belirten Bolat, Cumhuriyet tarihinin en yüksek aylık rakamına ulaşma hedefinde olduklarını ve bu hedefe doğru ilerlediklerini dile getirdi. Bolat, geçen yılın aynı dönemine kıyasla mayıs ayında ihracat rakamlarında artış beklentisini vurgulayarak, mayıs ayının yüksek ihracat rakamlarıyla geçeceğini ifade etti.

Küresel ekonomik değişimlere ve ihracat rakamlarına atıfta bulunarak dış ticaret dengesini sağlamak için çaba gösterdiklerini belirten Bolat, şunları dile getirdi:

"Önceki Yıllık Programda dış ticaret açığı için 106 milyar dolar hedefi belirlenmişti ancak bizim hedefimiz bunu 80 milyar doların altına çekmek. İlk dört ayda bunun işaretlerini görmekteyiz. İthalatta yaklaşık %9'luk bir düşüş yaşanırken, dış ticaret açığımızda da %30'luk bir azalma gözlemleniyor. İlk dört ayda 13,2 milyar dolarlık bir azalma sağladık ve 2023 Mayıs ayından 2024 Mart ayına kadar olan on aylık süreçte dış ticaret açığımızda yaklaşık 29 milyar dolarlık bir düşüş, cari işlemler açığında da 26 milyar dolarlık bir gerileme yaşandı. Bu, makro ekonomide dengeleme sürecinin başarılı bir şekilde ilerlediğini gösteriyor. Bakanlık olarak 38 milyar TL'lik bir bütçemiz bulunmakta ve bunun %60'ını ihracatçılara destek amacıyla harcıyoruz."

Bolat, Bakanlık bünyesindeki destek programları ve ihracatçılara sağlanan yardımlar hakkında bilgi vererek, çeşitli alanlarda verdikleri desteklerle ihracatçıların yanlarında olduklarını ve bu desteği sürdüreceklerini aktardı.

Kaynak: (Haber Merkezi)