Sofya'da bulunan Bakan Fidan, Bulgaristan Dışişleri Bakanı Mariya Gabriel ile birlikte ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Türkiye'nin Montrö Sözleşmesi'nin uygulayıcısı olduğunu hatırlatan Fidan, Karadeniz'de huzurun korunması ve bunu riske atacak herhangi bir girişimin engellenmesinin temel öncelikleri arasında olduğunu ifade etti.

Fidan, Türkiye, Bulgaristan ve Romanya arasında Karadeniz'de "Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu"nun kurulmasının memnuniyet verici olduğunu vurguladı.

Fidan, "Bu, bölgesel güvenlik işbirliğine önemli bir örnek teşkil etmektedir. Sahil güvenliği ilkelerine ve müttefiklik ruhuna uygun bir adım olarak değerlendiriyoruz." dedi.

Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ne ilişkin tartışmalara da değinen Fidan, "Montrö Sözleşmesi'nin hükümlerini eksiksiz bir şekilde uygulamaya devam edeceğiz. Bu konunun sorgulanması bile düşünülemez, tartışılması ise imkansızdır." şeklinde konuştu.

Gabriel ile gerçekleştirdiği ikili görüşmede özellikle Ukrayna'daki savaşın giderek artan olumsuz etkileri konusunda alınabilecek tedbirleri ele aldıklarını belirten Fidan, "Türkiye ve Bulgaristan, Karadeniz'e kıyısı olan NATO müttefikleridir. Karadeniz'in güvenliği ve istikrarı ülkelerimiz için hayati önem taşımaktadır. Bu bağlamda, Ukrayna'daki savaşın Karadeniz'de tırmanmasını engellemek büyük önem arz etmektedir. Ticari seyrüsefer özgürlüğünün yeniden gözden geçirilmesi için Birleşmiş Milletler ve ilgili taraflarla iş birliği içinde çalışmayı sürdürüyoruz." açıklamasında bulundu.

Kaynak: (İLKHA)