TRT Haber'de katıldığı programda ekonomi gündemine dair açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, ekonomideki dengelenme sürecine dikkat çekti.

Ekonomide Yeniden Dengelenme Süreci

Şimşek, ekonomide yeniden dengelenme sürecine girildiğini belirterek, iç talebin aşırı artışı nedeniyle oluşan makro ekonomik dengesizliklerin yumuşadığını söyledi. Net ihracatın ekonomiye olumlu yansımaya başladığını ve büyümede kompozisyon değişikliği yaşandığını ifade eden Şimşek, cari açığın da önemli ölçüde azaldığını vurguladı. Geçen yıl mayıs ayında 57 milyar dolar civarında olan cari açığın, bu yıl mayıs ayında 30 milyar doların altına düştüğünü belirtti.

Bütçe Açığında İyileşme

Geçen yıl mayıs sonu itibarıyla piyasa değerlendirmelerine göre, özellikle depremin etkisiyle bütçe açığının milli gelire oran olarak yüzde 9-10'ları bulabileceği öngörülürken, bu oranı yüzde 5,2'de tuttuklarını belirten Şimşek, deprem hariç bütçe açığının milli gelire oranının ise yüzde 1,6 olduğunu kaydetti. Bu rakamların bütçe disiplininin sağlandığını gösterdiğini söyledi.

Türkiye'ye Fon Akışında Artış

Türkiye'nin risk priminin geçen yıl mayıs ayında 700 baz puanın üzerindeyken, bugün 270'in altına düştüğünü belirten Şimşek, bu durumun Türkiye'ye olan fon akışında büyük bir artışı gösterdiğini söyledi. Merkez Bankası rezerv pozisyonunun son 1,5 ayda 49 milyar dolarlık bir iyileşme gösterdiğini belirtti.

Uluslararası Kredi Notu Artışı

Şimşek, Fitch ve S&P'nin uzun yıllar sonra Türkiye'nin kredi notunu artırdığını ve görünümün pozitif olduğunu belirtti. Programın sürdürülebilir ve dengeli büyümeyi hedeflediğini ifade eden Şimşek, makro ekonomik dengesizliklerin yavaş yavaş ortadan kalktığını söyledi.

Enflasyon Beklentilerinde İyileşme

Programın güçlendirilmesiyle enflasyon beklentilerinde de önemli bir iyileşme yaşandığını belirten Şimşek, piyasaların önümüzdeki 12 ayda enflasyon düşüşü öngördüğünü ve enflasyon beklentilerinin yüzde 33 civarına indiğini söyledi. Programın sürekli güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Şimşek, bütçe disiplini ve reformlarla destekleneceğini belirtti.

Tasarruf Paketi ve Yatırımlar

Bu yıl deprem yaralarını sararken, deprem dışındaki harcamaları kontrol altına aldıklarını belirten Şimşek, kamu tasarruf paketinin güçlü bir şekilde uygulanacağını söyledi. Yatırımları verimliliği artıracak alanlara yönlendireceklerini belirten Şimşek, tarımsal sulama, enerji verimliliği ve dijital dönüşümü önceliklendireceklerini kaydetti.

Ekonomi Programı ve Uluslararası Normlar

Ekonomi programının içeride ve dışarıda rağbet gördüğünü belirten Şimşek, programın Türkiye'nin kendi programı olduğunu vurguladı. Uluslararası normlara uygun, kurala dayalı ve yüksek kredibiliteli bir program olduğunu belirtti.

Maliye Politikası ve Dezenflasyon

Maliye politikası ile dezenflasyona güçlü destek vereceklerini belirten Şimşek, deprem harcamaları hariç bütçede ciddi bir disiplin sağlandığını ve bu yıl bütçe açığını hedeflenenin altında tutacaklarını ifade etti. Harcamaların verimli alanlara aktarılacağını ve yatırımlarda yüzde 15 kesintiye gidileceğini belirtti. 

Şimşek, ekonomik programın güçlü olduğunu ve sonuçların olumlu olduğunu belirterek, programın sürekli güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Enflasyon düştükçe daha makul ve rasyonel analizlerin yapılacağını söyledi.

Kaynak: (Haber Merkezi)