"Mali Disiplinde Sorun Yok"

Bakan Şimşek, mali disiplinde herhangi bir sorun olmadığını vurgulayarak, yapısal reformların kalıcı hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Şimşek, "Yarın açıklanacak veri ile cari açığın milli gelire oranı %2,5'in altına düşmüş olacak," dedi.

"Kur Riskini Azalttık"

Şimşek, kur riskini azalttıklarını ve borçlanmanın vadesini artırdıklarını belirterek, kamunun bilançosunu tekrar güçlü bir şekilde konumlandıracaklarını ifade etti. Ayrıca, "Bankalarla swapı neredeyse kapattık. Swap hariç net rezerv 18 milyar doların üzerine çıkmış durumda," dedi.

"Daha Kat Edeceğimiz Mesafe Var"

Kamunun bilançosunu tekrar güçlü bir şekilde konumlandıracaklarını belirten Şimşek, "KKM 143 milyar dolarla zirveyi görmüştü, 60 milyar doların altına geriledi. KKM'den çıkış hızlanacak ve Türkiye bu faslı kapatacak. Türkiye'nin istikrar ve reform programı ile birlikte risk priminde dramatik bir düşüş yaşandı," dedi.

"Enflasyonda En Zoru Geride Kaldı"

Şimşek, enflasyon konusunda en zor dönemin geride kaldığını belirterek, "Kolay bir süreç değil. Dezenflasyonda Türkiye tecrübeli ama başarılı değil. 1970'lerde hükümetler geldi, enflasyon yükseldi. 80'lerde büyük çabalar sonuçsuz kaldı. 90'larda pek çok hükümet denendi ve ortalama enflasyon yüzde 70 civarındaydı. 2000'lerin başında AK Parti hükümetlerinde enflasyon tek haneye indirildi, ancak sonrasında tekrar çift haneye geçti," dedi.

"Dezenflasyon Sürecinin Başındayız"

Günümüzde tutarlı bir dezenflasyon programı uyguladıklarını vurgulayan Şimşek, "Para politikası gecikmeli bir şekilde dezenflasyonu şekillendiriyor. 2024'ün Mayıs ayında enflasyon zirve yapacak ve kalıcı şekilde düşecek," ifadelerini kullandı. Şimşek, enflasyonun önümüzdeki aylarda yüzde 60, ardından yüzde 50 ve daha sonra 50'nin altına inebileceğini söyledi. Yılı, Merkez Bankası'nın hedefi olan yüzde 38 civarında kapatmayı umduklarını belirtti.

"Sürdürülebilir Yüksek Büyüme Hepimizin Nihai Amacı"

Piyasalardaki beklentilere göre enflasyonun önümüzdeki 12 ayda yüzde 25.8’e, 24 ayda ise yüzde 20 civarına düşeceği öngörülüyor. Şimşek, Türkiye'nin bu sene ilk defa kişi başı milli gelirde yüksek gelirli ülkeler grubuna gireceğini söyledi.

Asgari Ücret Hakkında

Şimşek, programın yükünü toplumun dar gelirli kesimine yüklemeyeceklerini belirterek, "Vergide adalet ve etkinliği sağlamaya yönelik çaba içerisindeyiz. Asgari ücreti ve asgari ücrete kadar olan bütün gelirleri tamamen vergi dışına çıkardık," dedi. Ayrıca, en yüksek gelir vergisi dilimini yüzde 35’ten yüzde 40’a çıkardıklarını ve geçen sene kurumlar vergisini 5 puan artırdıklarını belirtti.

Türkiye'nin Büyüme Performansı

Türkiye’nin büyüme performansının oldukça iyi olduğunu söyleyen Şimşek, "Son 20 yıla bakarsanız büyüme yüzde 5.4. Geçen sene yüzde 4.5, bu sene öngörümüz yüzde 4 civarı. Dezenflasyon sürecinde geçici yavaşlama sadece daha güçlü büyümenin zeminini sağlamlaştırmak üzere öngörülmesi gereken bir husustur," dedi.

Kaynak: CNN