Bakan Şimşek, Finansal Okuryazarlık Platformu Lansmanı'nda yaptığı konuşmada, finansal okuryazarlığın müfredata eklenmesi için Milli Eğitim Bakanlığı ve SPK ile çalıştıklarını belirtti. 

Ayrıca, "Yaz aylarından itibaren enflasyon hızla düşecek. Aylık enflasyon hedeflerimizle uyumlu hale gelmeye başladı" dedi.

Borsa konusundaki uyarılarına da devam eden Bakan Şimşek, "Borsa bir oyun yeri değildir; bilgi ve analize dayalı değerlendirmeler üzerinden kararlar almalıyız" şeklinde konuştu.

Bakan Şimşek'in Açıklamaları

"Dijital okuryazarlık çok önemli, bunun yanı sıra sağlık ve medya okuryazarlığı da gereklidir. Sosyal medya okuryazarlığı da, manipülasyonların yaygın olduğu bir dönemde oldukça önem taşıyor."

"Finansal okuryazarlık temel eğitimin bir parçası olmalı. OVP ve kalkınma planlarında, finansal okuryazarlığın müfredata dahil edilmesi gerektiğini vurguluyoruz."

"SPK ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında protokoller yaparak finansal okuryazarlığı temel bir beceri olarak müfredata eklemek için çalışıyoruz."

Borsa ve Kripto Piyasaları

SPK Başkanı'nın belirttiği gibi, 8.6 milyon borsa yatırımcısı ve 12 milyon sermaye piyasalarında hesabı olan yatırımcı var. Borsa yatırımcı sayısında büyük bir artış görülüyor. 2020 yılında 1.2 milyon olan kripto hesap sayısı şimdi 18 milyona ulaşmış durumda. 

"Bu işler tüyolarla yapılacak işler değil. Yatırım, bilgi ve analize dayalı olmalı. Bilgi kirliliği fazla. SPK'nın çabaları önemli, vatandaşlarımıza SPK'nın eğitim platformunu kullanmalarını tavsiye ediyorum."

"Vatandaşların portföy tercihlerine saygı duyuyoruz, ancak kripto piyasalarında yüksek riskler var. Kaynakların sermaye piyasalarına yönlendirilmesini tercih ederiz."

Sermaye Piyasalarının Önemi

"Sermaye piyasalarının derinliği, Amerika'nın ekonomik gücünün önemli bir unsurudur. ABD'de firmalar finansman ihtiyaçlarının büyük kısmını sermaye piyasalarından karşılıyor. Türkiye'de ise finansman ihtiyacının büyük kısmı bankacılık sektöründen temin ediliyor."

Enflasyon ve Ekonomik Beklentiler

"Dezenflasyon programımız başarıyla uygulanıyor. Mayıs ayında yıllık enflasyon zirve yapacak, ancak yaz aylarından itibaren hızlı bir düşüş bekliyoruz. 2024'te enflasyonun tek hanelere düşmesini hedefliyoruz."

Borsada Yatırım Uyarısı

"Borsa bir oyun alanı değil. Hisse senedi aldığınızda bir şirkete ortak oluyorsunuz. Bilgiye ve analize dayalı değerlendirmeler yapmalıyız. Yatırım kararlarınızı bilgiye dayalı olarak vermelisiniz."

"Kolay para kazanma yolları risklidir. Yüksek getiri vaat eden işler genellikle yüksek risk taşır. Tüyolarla hareket etmek tehlikelidir."

Kaynak: (Haber Merkezi)