Bakan Uraloğlu, Elektronik Mühür altyapısının tamamlandığını ve hizmete hazır hale getirildiğini belirterek, “Elektronik Mühür ile kamu işlemlerinin dijitalleşmesinin yanı sıra zamandan, kâğıttan ve birçok diğer giderden tasarruf sağlayacak, resmi evrak güvenliğini artıracak bir adımı daha atmış bulunuyoruz” dedi.

Elektronik İmza Kanunu'ndaki düzenlemelerle birlikte Elektronik Mührün, resmi mühür dahil tüm fiziki mühürlerle aynı hukuki niteliğe sahip olacağını vurgulayan Bakan Uraloğlu, “Elektronik Mührün, Mali Mühür yerine kullanılmasına ilişkin düzenlemelerin ardından ülkemizde kullanımını başlatmayı planlıyoruz” diye konuştu.

Elektronik İmzanın gerçek kişilere verildiğini ve kişinin ıslak imzasına karşılık geldiğini hatırlatan Bakan Uraloğlu, bu imzanın sahibinin kimliğinin doğrulanmasını ve imzalanan verinin bütünlüğünü sağladığını belirtti. Elektronik mührün ise tüzel kişiliklere, yani şirketlere, kuruluşlara ve kurumlara verileceğini ifade eden Bakan Uraloğlu, mühür sahibinin kimliğinin doğrulanması amacıyla kullanılacağını söyledi. “Elektronik bir dokümanın tüzel kişi tarafından oluşturulduğunun ve kaynağının belirlenmesi, mühürlenen verinin bütünlüğü elektronik mühür ile sağlanacak. Kamu işlemlerinin dijitalleşmesiyle zamandan, kâğıttan ve birçok giderden tasarruf sağlarken, resmi evrak güvenliğini artıracak bir adımı daha atmış bulunuyoruz” dedi.

Bakan Uraloğlu, ıslak imzaların gerçek kişiler tarafından kullanıldığını ve imza sahibinin kimliğinin doğrulanmasını sağladığını anımsatarak, “Elektronik mühür ise tüzel kişiliklere, yani şirketlere, kuruluşlara ve kurumlara verilecek. Mühür sahibinin kimliğini doğrulama amacıyla kullanılacak. Elektronik bir dokümanın tüzel kişi tarafından oluşturulması ve kaynağının belirlenmesi, mühürlenen verinin bütünlüğü elektronik mühür ile sağlayacak” diye konuştu.

Teknolojik gelişmelerle birlikte elektronik imzalı verilerin kim tarafından imzalandığı kadar, imzayı atan kişinin hangi kurum adına imza attığının da önemli hale geldiğini vurgulayan Bakan Uraloğlu, “Elektronik ortamda bir belgeyi üreten kurum, kuruluş, işletme ya da tüzel kişiliğin belirlenebilmesi için 'Mali Mühür' uygulamasını başlattık. 5070 sayılı Kanun ve İlgili Yönetmelik ile hukuki dayanağı oluşturulan ‘Elektronik Mühür’ ile ilgili çalışmaların ardından Elektronik mührün hem mali mühür hem de kurumsal mühür yerine kullanılabilmesini sağlayacağız” açıklamasında bulundu.

Kaynak: (AA)