Bismil Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şehmus Gelen, Bismil Haber’in gündeme dair sorularını yanıtladı. Bismil’de esnafların durumu, sanayi, sitesi, esnaf kredileri, mezbahan yapımı, çırak bulamama gibi önemli konulara değinen Başkan Gelen, Bismil ilçesinde gürültülü meslek grupları için Metalciler Sanayi Sitesinin kurulmasının gereklilik olduğunu ifade etti.

Bismil Esnaf Ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şehmus Gelen’den Önemli Açıklamalar 2

Başkan Gelen’in açıklamalarında öne çıkanlar:

“Ben, Bismil Esnaf Sanatkarlar Oda Başkanı Şehmus gelen, öncelikle Bismil Haber bizi bugün ziyaret ettiğinden dolayı teşekkür ediyorum. Bismil esnaf Sanatkarlar olarak Bismil’de şu ana kadar yaklaşık 1.600’ün üstünde üyemiz vardır, yani bütün esnafın berberin fırıncısı, sanayicisi, kuyumcusu, zahirecisi bütün hepsi bizim Bismil Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na bağlıdır, biz bunları temsil ediyoruz.”

Bismil’de esnafın durumu: Kaç esnaf kepenk kapattı?

Bismil Esnaf Ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şehmus Gelen’den Önemli Açıklamalar 4

“Bismil’de ortalama şu ana kadar kesin bir rakam vermeyelin en az 300 tane dükkan kapandı. Küçük esnaf Sanatkar, bakkal elektriğe para dayanmıyor vergi mükellefi olduğu zaman kesin kes BAĞ-KUR’U ödemek zorunda kalıyor. BAĞ-KUR ödediği zaman zaten kiradır, elektriktir çok geliyor mecbur kapatıyor, küçük esnaf bunun karşılığında. Bir de büyük iş yerleri açılışları çok oluyor o da aynı hemen hemen bir senede 150'ye yakın iş yeri açılmıştır.”

Esnafta gerileme var

Sanayide, buğday pazarında, işte marangozlarda, PVC’lerde biraz gerileme oldu gerileme şundan dolayı zaten küçük esnaf bitiyor ama ona eşdeğer de açılıyor yani geçen gün.

Bismil Esnaf Ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şehmus Gelen’den Önemli Açıklamalar 5

Bismil'de Mesleki okullar açılmalı

“İŞKUR'da da birkaç sefer ziyaret ettim en çok kaynakçı eksiği var. Bunu ne yapalım dedik. Sanayide bir mesleki okul açılmaya çalışalım. Öğrenciler hem sanayide çalışsın hem okulda eğitimini görsün, aynı mesleği görsün ihtiyaç var o konuda. Böyle bir okulun açılmasını ben de istiyorum. “

Bismil’de mezbahan yok

Bismil Esnaf Ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şehmus Gelen’den Önemli Açıklamalar 6

Bismil ilçemizde mezbahane bulunmamaktadır bu mezbahaneyi hayata geçirmek için defalarca söz aldım ama maalesef yapılamadı. Tabi bizim sorunumuz sadece mezbahane değil yanında bunun hayvan pazarı olacak, Kurban Bayramı geliyor nereden kurban alacağımızı, nasıl keseceğimizi kimse bilmiyor.

Gürültülü meslek grupları için Metalciler Sanayi Sitesi kurulmalıdır

“Ben bunu defalarca dile getirdim, gürültü getirecek mesleklerimiz var bunun mermercisi var, değirmencisi var, bunları bir an önce dışarı çıkartmamız lazım ben de burada bir kooperatif kurdum metalciler Yapı kooperatifi ek sanayi istiyoruz. Küçük sanayi sitesi metalciler olarak İnşallah bunu 5-10 gün içinde kooperatifin kongresini yaptıktan sonra tekrar dile getireceğiz, müracaat edeceğiz, eğer o organize sanayi kurulursa çok acil ihtiyaç vardır ondan sonra mermerciler, şehir içinden ses gürültü getirecek meslekler, değirmenci, merkezin içinde kalmış bunlara bir site yapmak lazım.”

Bismil Esnaf Ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şehmus Gelen’den Önemli Açıklamalar 3

Esnaf kredilerinde faiz çok yükseldi

“Bu esnaf ve sanatkarların kullanmış oldukları kredinin faizinin yükselmesi esnafımızı gerçekten çok perişan etmiştir yani faiz oranının 9'dan da 29'lara çıkması kullanılan kredi, tekrar faiz üzerine uygulanması esnafımız yani bin lira yatıracağına 5 bin liraya yakın para yatırıyor yani aşağı yukarı onun için buna derhal çözüm bulunması lazım. Esnaflar yüksek faizler nedeniyle kredi kullanamıyor.”

Muhabir: (Hamdullah Çetin)