Asayiş Faaliyetleri Hakkında Bilgilendirme

Batman Valisi Ekrem Canalp, haziran ayı ve son 6 ay içinde Batman genelinde gerçekleştirilen asayiş faaliyetlerine ilişkin basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Valilik Toplantı Salonu'nda düzenlenen basın toplantısına, İl Emniyet Müdürü İbrahim Kaba ve İl Jandarma Komutanı Adem Taşkın da katıldı.

Vali Canalp, geçen yıl haziran ayında mal varlığına karşı işlenen 277 suçun bu yıl yüzde 31 azalarak 191'e düştüğünü ve ilk 6 ayda ise yüzde 36'lık bir düşüş olduğunu belirtti. İş yerinden ve kurumlardan hırsızlık vakalarının yüzde 59, evden hırsızlıkların yüzde 36 ve yankesicilik suçlarının yüzde 52 azaldığını ifade etti. Asayiş olaylarını aydınlatma oranlarının yüzde 88'den yüzde 90'a çıktığını, aranan kişilerin yakalanma sayısının ise geçen yılın ilk 6 ayında 2 bin 390 iken, bu yıl yüzde 61 artarak 3 bin 839'a yükseldiğini aktardı.

Narkotik ve Siber Suçlar

Narkotik olaylarındaki artışın da memnuniyet verici olduğunu belirten Canalp, 2024 yılının ilk 6 ayında narkotik olaylarına yüzde 93'lük bir artışla müdahale edildiğini söyledi. Haziran ayında 146 olaya müdahale edilerek 132 kişinin adliyeye intikal ettiğini belirten Canalp, uyuşturucu satıcılığı yapan 14 şüphelinin de adli makamlara intikal ettiğini ve bu sayının geçen yılın aynı dönemine göre arttığını kaydetti. Ayrıca, yıl başından bu yana uyuşturucu satıcılığı yapmaktan adli işlem gören 127 kişinin tutuklanarak cezaevine gönderildiğini belirtti.

Anız Yangını

Siber suçlarla ilgili önemli mesafe kat ettiklerini söyleyen Canalp, haziran ayında toplam 109 adli işlem yapıldığını ve 9 kişinin tutuklandığını ifade etti. Bu yılın ilk 6 ayında müstehcenlik, bilişim ve banka sistemleri aracılığıyla işlenen suçlara karışan 101 kişinin tutuklandığını aktardı.

Anız Yangınlarına Son Verin

Vali Canalp, anız yakan 32 kişiyi tespit ettiklerini ve bu kişilere 674 bin lira idari para cezası uygulandığını belirtti. Ayrıca, bu çiftçilerin 5 yıl süreyle tarımsal desteklerden men edildiklerini ifade etti.

Çiftçilere seslenen Canalp, "Batman'da ve Türkiye'nin çeşitli vilayetlerinde anız yangını genel bir problemdir ve yıllardır devam ediyor. Artık bu anız yangınlarını bitirmemiz gerekiyor. Yakılan her anız ya bir orman yangınına başlangıçtır ya da şehirlere ve köylere sirayet edecek bir yangın demektir. Ayrıca, toprağın üzerindeki canlıların hayatını sona erdiren ve toprağın verimliliğini düşüren bir faaliyettir. Bu nedenle, bütün çiftçilerimizi anız yangınlarını bitirmeleri konusunda uyarıyorum," dedi.

Batman Valisi Ciftcileri Uyardi Aniz Yanginlarini Bitirin Dce2220F

Kamu Sağlığı Riski

Canalp, anız yangınlarının kamu sağlığı açısından da büyük risk oluşturduğunu belirterek, "Anız yangını yaktığınızda, civardaki bütün ilçelerin, şehirlerin ve beldelerin üzerine yanık karbondioksit ve karbon monoksit gazları çöküyor. Bu havanın uzun süre solunması kamu sağlığı açısından risk oluşturmaktadır. Uzun vadede insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olabilen bir eylem olabilir," şeklinde konuştu.

Terörle Mücadele

Vali Canalp, Batman-Diyarbakır karayolu üzerinde bir tırda 19 kilogram, bir araçta ise 9 kilogram uyuşturucu madde ele geçirildiğini belirtti. Terörle mücadelede ise haziran ayı içinde 32 olaya müdahale edildiğini ve 7 PKK elemanının etkisiz hale getirildiğini söyledi.

Kaynak: İLKHA