Diyarbakir- Bismil Engeliler Derneği Başkanı Emrah Kara ve Dernek Başkan Yardımcısı Deniz Yılmaz, STK`ların ve toplumun, engelliye bakışı,  engelliyi engelleyen unsurlar, engellilerin kullanılması, olumsuz fiziki şartlar ile derneklerinin faaliyetleri hakkında bilgi verdi. 

Bismil Bedensel Engeliler Dernek Başkanı Emrah Kara, Tek isteklerinin anlayış, duyarlılık, kurallara uymak ve uyulması için çaba sarf edilmesidir. Dedi.

I M G 5756

Bismil’de Toplam 11 bin engeli var 

Bismil ilçesinde yaklaşık 11 bin engelli vatandaşın olduğunu ifade eden Kara, Bismil’de yaklaşık 11 bin engelli vatandaş var. Tabi bunların içinde hipertansiyon ve yüksek şeker hastası vb. Hastalıklarda engelli sınıfına alınmıştır.

Bismil ilçesinde 4.000 engelli vatandaş Bismil Sosyal Yardımlaşma ve dayanışma vakfında engelli maaşı alıyor. 4.000 engelli içinde 1.500 kişi ağır engelli yanı evde bakım maaşı alınmaktadır. Diye konuştu. 

Bismil’de halkımızın engelliye bakışı iyi olmadığını ifade eden Emrah Kara, Trafikte vatandaş bize bağırıyor. Siz engelliler ne işiniz trafikte diyorlar. 

Kaldırımlarda esnafların toplumsal kültür yok. Manavcı kaldırıma masa atmış, bakkalcılar, fırıncılar engelli yerleri işgal etmişlerdir. Dedi. 

Bismil Bedensel Engeliler Dernek Başkanı Emrah Kara, Bismil belediyesi eski Evlilik okulu yerini Engellilere verdiğini ve bir ay içinde Belediyenin tahsis ettiği yeni yere yerleşeceğini ifade ederek, Belediyeden Engelli ve engelli çocuk parkı istiyoruz. Dedi. 

Bismil Bedensel Engeliler Dernek Başkan yardımcısı Deniz Yılmaz,,Bazıları engellinin ailesi, engelli çocuğunu utancında dışarı çıkarmıyor. 

Evden çıkmadan engellilerin ailesi sosyal hayata kazandırmasını istiyoruz. dedi


Başka bir engelli sözü aldı. 

Aslında herkes engelli adayı, Hergün ülkede binlerce kişi, engelli oluyor. Mesela benim her yerim sağlamdı. Bana yüksek şeker vurdu. Doktorlar mecburen ayağımı kestiler, şu an tekerlekli sandalyedeyim. Kimseyi hor görmememiz gerekiyor. Dedi. 

Görme engelli Deniz Yılmaz, Ben her iki gözüm görmüyor. Ana damarlarım kurumuş, göremiyorum. Düşünün 7/24 dünyan karanlık, siz bir gün gözü kapalı kalabilirmisiniz. Bak ne kadar zor değil mi? Fakat biz Allah’a şükrediyoruz. Bu Allahın bir takdiri, Evli ve 3 çocuğum var.  Benim bir çocuğum tıp fakültesi okuyor. Biz Allah’a şükrediyoruz. Dedi. 

Kara;  en büyük sorun erişebilirlik 

Emrah Kara, Bazı vatandaşlar, bizi gördükleri zaman para veriyorlar. Zaten Devlet bize maaş veriyor. Bizim sizin sevginize ihtiyacımız var. Bizi de sevin, Bu hayata insanlar bize sosyal hayata zorluklar ve engel çıkarmasa biz kendimizden memnunuz. Dedi. 

Binaların girişi olsun. 

Kara, Bismil’de çoğu binaların girişi, engellilere uygun düzenlememiş, bizde vatandaşınız, lütfen kaldırımlarda engelli işaretleri bozmayın. Zorluklarda  bize yardımcı olun. Dedi. 

I M G 5803

Kara, “Engellilerin de yararlanabileceği, yaşayabileceği bir dünya düşündüğünüz kadar büyük maliyetleri gerektirmiyor” dedi.

Emrah Kara, Engelliler, yüksek kaldırımlar, park edilen araçlar, gibi sorunlarla karşılaştıklarını belirtti.

"Bir elin nesi var iki elin sesi var" ata sözünün bir yansıması olan sivil toplum kuruluşlarının en nazik en kırılgan, en zayıf ama en büyük halkalarından biri olduklarını ifade eden Bismil Bedensel Engelliler derneği başkanı Emrah Kara, bu halkayı oluşturan bireyler yani engelliler toplum bizi ötelenmiş, dışlanmış, yok sayılmış, toplumun ve ailesinin sırtında bir kambur, hatta birer dilenci olarak görüyorlar.  şeklinde konuştu.

Bismil Haber her zaman bize sahip çıkmıştır. 

Emrah Kara, Bismil Haber gazetesi ve  Musa Çelebi’ye çok teşekkür ederiz. Her zaman engellilerin sesi olmuştur. Dedi. 

Kara, Bismil’de çok yerde tekerlekli sandalye rampaları göstermelik yasak savma niteliğindedir. Soran olursa sosyal sorumluluklarını yerine getirmiş olsunlar, okullarda öğrenim görme, camilerde ibadet etme, sosyal alanlardan faydalanma noktasında hala büyük eksikler ve imkansızlıklar mevcuttur. İstihdam noktasında en zor durumda olanlar ise işitme engeli kardeşlerimdir. Diyalog kurmak, anlaşabilmek zor diye bu engel gurubundaki kardeşlerim iş bulmakta oldukça zorlanmaktadır. Diye konuştu. 

Kaynak: Haber Merkezi