Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıkladığı tasarruf tedbirleri hızla tüm kamu kurum ve kuruluşlarında uygulanmaya başladı.

AK Partili belediyeler de kamuda tasarruf sağlamak amacıyla genelgeler hazırlayarak 10 başlık altında tedbirleri uygulamaya koydu. Zorunlu olmayan harcamalar kısıtlanıyor, kamu tüketim ve yatırım harcamalarında verimliliği esas alarak tasarruf ve verimlilik dönemi başlatıldı.

Türkiye Gazetesi'nin haberine göre; belediyelerde tasarruf tedbirleri uygulamaya alındı. İlk aşamada bazı yerel yönetimlerde makam araçları azaltılarak ortak araç havuzları oluşturuldu. Amirler, mesai saatleri içinde bu ortak araçları kullanıyor. Ayrıca, birçok belediyede üst düzey yönetime "İşe kendi imkanlarınızla gidip gelin" uyarısı yapıldığı belirtiliyor. Mesai saatleri dışında araçlar garaja çekiliyor.

Vardiyalı Çalışma Sistemi

Kamu kaynaklarının daha verimli kullanılması amacıyla araçlarda aylık akaryakıt limiti de sınırlandırıldı. Personelin fazla mesai yapmaması için vardiyalı çalışma sistemi uygulanmaya başlandı. Mesai saatlerinde sıkı kontrol yapılarak, kamu hizmetlerinde verimliliğin artırılması hedefleniyor. Araç bakım masraflarının en aza indirilmesi amacıyla bakımların belediyelerin fen işleri müdürlüklerine bağlı atölyelerde yapılması kararlaştırıldı. Böylece büyük bir mali yükten kurtulmak amaçlanıyor.

Promosyonlara Yasak

Promosyon ürünleri adı altında ziyaretlerde verilen ajanda, kalem, takvim, broşür, çanta, powerbank, USB bellek, saat, rozet, plaket, madalya gibi hediyelerin alımına yasak getirildi. Ayrıca konserlere kısıtlama kararı alındı. Tasarruf tedbirlerinin tavizsiz bir şekilde uygulanacağı ve önümüzdeki günlerde yeni uygulamaların devreye alınabileceği öğrenildi.

10 Maddelik Tasarruf Planı

  1. Makam araçları azaltılıyor.
  2. Birim amirlerinin araç havuzundaki hizmet araçlarından ortak yararlanması sağlanıyor.
  3. Aylık yakıt limiti iki depo ile sınırlandırılıyor.
  4. Fazla mesai kaldırılarak vardiyalı sistem getiriliyor.
  5. Etkinlikler kısıtlanıyor.
  6. Hediyeler alınmayacak.
  7. El broşürü ve tanıtım kataloğu gibi baskılı malzemeler alınmayacak.
  8. Tanıtma ve ağırlama giderleri kısılacak.
  9. İlanlara kısıtlama getirilecek.
  10. Araçların bakımları belediyenin atölyelerinde yapılacak.
Kaynak: (Haber Merkezi)