Nöroşirurji Uzmanı Op. Dr. Kerem Bıkmaz, bu konu hakkında önemli bilgiler verdi.

Anevrizma genellikle damarların çatallanma bölgelerinde görülür ve beyindeki atardamar duvarının zayıflaması sonucu oluşur. Bu balonlaşan yapı, normal damara göre daha dayanıksızdır ve bazı koşullarda yırtılarak beyin içine kanamaya sebep olabilir. Bu durum hayati tehlike yaratabilir.

Anevrizma, doğumsal veya sonradan kazanılmış damar hastalıkları, kan pıhtılaşma bozuklukları, kan sulandırıcı ilaç kullanımı, beyin tümörleri, vaskülit, hipertansiyon, diyabet, yaş, yüksek kolesterol, hiperlipidemi, obezite, sigara kullanımı gibi ateroskleroza yol açan risk faktörleri nedeniyle oluşabilir. Ayrıca, gebelik sırasında görülen eklampsi de beyin kanamasına neden olabilir.

Sıcak havalarda yüksek tansiyon hastalarının tansiyonunun ani ve kontrolsüz yükselmesi beyin kanamasına yol açabilir.

Özellikle 50 yaş ve üzerindeki kişilerde yüksek tansiyon, diyabet ve damar sertliği nedeniyle beyin kanaması riski daha yüksektir. 40 yaş altındaki kişilerde ise beyin kanaması nedenlerinin araştırılması önemlidir. Hamilelik sırasında ortaya çıkan ve kontrol edilmeyen yüksek tansiyon ile sigara kullanımı da kanama için risk faktörleridir.

Anevrizma ve damar sorunları cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilir. Ancak diğer beyin kanamalarının tedavisi, hastanın muayene bulguları, kanamanın yeri, miktarı ve kafa içi basınç artışının beyne etkisi göz önünde bulundurularak uygun tedavi seçenekleriyle yapılır.

Editör: Basri Akaydın