Bitkisel gıda temelli diyetlerin içerdikleri vitaminler, lifler ve antioksidanlar sayesinde kalp sağlığını desteklediği önceki çalışmalarda belirtilmişti. Ancak vegan vejetaryenlerin sıklıkla tükettiği bitkisel et alternatiflerinin, tat, koku ve yapı olarak hayvansal etleri taklit etmelerine rağmen kalp sağlığına olumsuz etkileri olduğu belirlendi.

Singapur Ulusal Üniversitesi'nden araştırmacılar, tip 2 diyabet riski taşıyan 89 Singapurluyu iki gruba ayırarak inceledi. Bir grup 8 hafta boyunca hayvansal et tüketmeye devam ederken, diğer grup bitkisel alternatifleri tercih etti.

Araştırmacılar, katılımcıların kolesterol, kan şekeri ve kan basıncı gibi değerlerini çalışmanın başlangıcında ve sonunda ölçtüler. Kolesterol seviyelerinde her iki grupta da belirgin bir değişiklik görülmezken, hayvansal et tüketenlerin kan şekeri seviyelerinin daha dengeli olduğu belirtildi. Araştırmacılar, bu durumun bitkisel et ürünlerindeki karbonhidrat içeren bileşenlerden kaynaklanabileceğini öne sürüyor.

Yüksek kan şekeri zamanla diyabete yol açabileceği gibi, kan damarları ve sinirler üzerinde de zararlı etkilere neden olabilir, böylelikle kalp hastalıklarının gelişimini tetikleyebilir.

The American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayımlanan çalışmada, hayvansal et grubunun kan basıncında iyileşme gözlendiği ancak bitkisel et tüketen grupta benzer bir iyileşme görülmedi.

Bu çalışmada yer almayan diyetisyen Kelsey Costa, Medical News Today'e yaptığı açıklamada, "Ultra işlenmiş sağlıksız gıdaların, hayvansal ürünlere göre hiçbir fayda sağlamadığının gözlemlenmesi şaşırtıcı değil" dedi.

Çalışmanın sınırlı süre ve küçük örneklem boyutunun yanı sıra, seçilen bitkisel et alternatiflerinin yüksek sodyum ve yeniden ısıtılmış tohum yağları içermesi önemli bir sorun olarak görülüyor. Massachusetts Genel Hastanesi'nden beslenme uzmanı Emily Gelsomin, vegan et alternatiflerinin yüksek doymuş yağ ve tuz içeriğine dikkat çekiyor:

Yüksek doymuş yağ içeriğine sahip olan beslenme şekillerinin, kalp hastalığı ve erken ölüm riskiyle ilişkilendirildiğinden dolayı, sağlıklı bir yaşam için bu tür gıdaları tercih etmemeniz daha uygundur.

Kaynak: haber merkezi