Kluge, Covid-19 salgınının sağlık çalışanlarını da olumsuz etkilediğini ve tükenmişliklerine yol açtığını ifade etti. Mevcut sağlık iş gücünün korunması ve onların ruhsal sağlıklarının da gözetilmesi gerektiğini vurguladı.

Rutin Aşılama Durdu, Kızamık Salgını Görülüyor:

Kluge, salgın nedeniyle rutin sağlık hizmetlerinin kesintiye uğradığını ve bu durumun aşılama oranlarını da düşürdüğünü hatırlattı. "Örneğin, çoğu ülkede çocukların rutin aşılanması durduruldu ve şu anda bölgenin hem batısında hem de doğusunda çok sayıda kızamık salgını görüyoruz." dedi.

Salgın Anlaşması Yakında İmzalanacak:

Kluge, gelecekteki salgınlara karşı daha iyi hazır olunması için güçlü birinci basamak sağlık sistemine sahip olunması gerektiğini vurguladı. Bu çerçevede 149 ülkenin daha hazırlıklı olmak adına yakında imzalanması beklenen bir "salgın anlaşması" üzerinde müzakerelerde bulunduğunu belirtti.

Yeni Bir Pandemi Bekleniyor mu?:

Kluge, yeni bir salgın beklentileri olup olmadığıyla ilgili "Bence asıl soru, yeni bir pandemi olup olmayacağı değil, ne zaman olacağıdır." dedi.

Ruh Sağlığı Sorunları Bir Sonraki Pandemi Olabilir:

Kluge, insanların ruh sağlığını güçlendirmenin çok önemli olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Ruh sağlığı sorunlarını 'bir sonraki pandemi' olarak adlandırıyorum. Dünyanın her yerinde, özellikle de Covid-19'da gençler de tecrit altındaydı ve bu durum, insanların ruh sağlığını da etkiliyor. Hizmetlerimizden gördüğümüz kadarıyla gençlerde çok fazla kaygı ve uyku problemi var."

DSÖ'nün Uyarısı Dikkat Çekiyor:

DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge'nin açıklamaları, ruh sağlığı sorunlarının gelecekteki en büyük tehditlerden biri olabileceğine dair endişeleri artırıyor. Yetkililer, bu konuda gerekli adımların atılması ve insanların ruhsal sağlıklarının korunması için çalışmalar yapılması gerektiğini vurguluyor.

Kaynak: (Haber Merkezi)