Diyarbakır Okyanus Lisesi öğrencileri Yaren Kahramanoğlu, Faide Firdevs Akaydın ve Fatima Gül Akaydın, kansere karşı proje ile dünya birincisi oldu.

Okyanus Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri Yaren Kahramanoğlu, Faide Firdevs Akaydın ve Fatima Gül Akaydın, kansere karşı geliştirdikleri proje ile dünya birincisi oldu.

968B9799 09C8 4873 916A 5Bfe24759065

Dünya'nın en büyük bilim organizasyonlarından biri olan Global Youth Invention And Innivation Fair 2024’ün (GYIIF) Indonesian Young Scientist Association (IYSA) tarafından organize edilen "Bilim, Teknoloji, İnovasyon ve Girişimcilik" alanlarına özel düzenlenen uluslararası bir bilim yarışmasına Diyarbakırlı öğrenciler de katıldı.

BİSMİL VE DİYARBAKIR’IN GURURU OLDULAR 

Bilim yarışmasında yapılan ön değerlendirmenin ardından 11-13 Ocak 2024 tarihlerinde çevrimiçi olarak 29 ülkeden 380 farklı proje yarıştı. 380 farklı projede Dünya birincisi oldular. 

DÜNYA BİRİNCİLİĞİ ALDILAR 

Bismil’in Tepe beldesinde doğan Faide Firdevs Akaydın ve Fatima Gül Akaydın okulda başarılı öğrenciler içinde yer alırken Diyarbakır’ın gururu oldular.

STOP CANCER" projesi ile Life Science kategorisinde dünya birinciliği aldılar. 

Çevrimiçi düzenlenen ödül töreninde Diyarbakır Okyanus Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri Yaren Kahramanoğlu, Faide Firdevs Akaydın ve Fatima Gül Akaydın, BARGEM (Okyanus Koleji Bilimsel Araştırma Geliştirme Merkezi) danışmanlığında geliştirdiği "STOP CANCER" projesi ile Life Science kategorisinde dünya birinciliğini aldılar.

B6Ae80A9 Fd85 4C4D A4B2 63C6743Bddea

Yaren, Firdevs ve Fatima Gül Akaydın’nın Proje Fikri Nedir?

“Bildiğiniz gibi günümüzde kanser hastalığı ölüm sebebi olarak kalp damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer almaktadır. Dünyadaki yaklaşık her 6 ölümden biri, ülkemizde ise her 5 ölümden biri kanser nedeniyledir. Kanser tedavisinde kullanılan kemoterapinin zararları ve etkileri düşünüldüğünde doğal ve etkili çözümler üretilmesi kaçınılmaz oluyor. 

Dünyada binlerce akademisyenler kanser üzerine çalışmalar yapıyor.

BİSMİL ve Diyarbakır’ın gurur bu öğrenciler ne anlattı. 

Biz de projemizde, şifalı bitkilerden Aronia Melanocarpa’nın, MCF-7 meme kanseri hücre hattı üzerindeki etkisini ortaya koymayı, kanser metabolizmasında kilit rol oynayan Adenozindeaminaz (ADA) inhibisyonuna ve angiogeneze etkisini belirlenmeyi amaçladık.  Dediler

PROJEDE BİTKİSEL TEDAVİYİ ANLATTILAR

Birinci olan öğrenciler, proje fikri ile ilgili Bismil Haber’e şunları söylediler: "Bildiğiniz gibi günümüzde kanser hastalığı ölüm sebebi olarak kalp damar hastalıklarından sonra Dünyada ikinci sırada yer almaktadır. 

Dünyadaki yaklaşık her 10 ölümden ikisi, ülkemizde ise her 11 ölümden ikisi kanser nedeniyledir. Kanser tedavisinde kullanılan kemoterapinin zararları ve etkileri düşünüldüğünde doğal ve etkili çözümler üretilmesi kaçınılmaz olmuştur. 

PROJELERİ KANSER HÜCRE HATTI ÜZERİNDE YAPTILAR 

Öğrenciler açıklaması da; Biz projemizde, şifalı bitkilerden Aronia Melanocarpa'nın, MCF-7 meme kanseri hücre hattı üzerindeki etkisini ortaya koymayı, kanser metabolizmasında kilit rol oynayan Adenozindeaminaz (ADA) inhibisyonuna ve angiogeneze etkisini belirlenmeyi amaçladık. Yaptığımız kontrollü deneyler sonucunda aronya bileşenlerinin kanserli dokularda ADA enzimini güçlü bir şekilde inhibe ederek kanserin engellenebileceğini, kanserli dokulardaki metastazın yavaşlatılabileceğini ve tıbbi tedavinin bu şekilde güçlendirilebileceğini düşündürdük. Bu projemiz Dünya birincisi oldu. Denildi. 

I M G 1644

İnsanlığa Hizmet için varız. 

2023 LGS sınavında iki Türkiye Birincisi çıkaran Diyarbakır Okyanus Koleji daha önce de geliştirdiği bilimsel projelerle Dünya Birinciliği de dahil olmak üzere küresel çapta birçok ödül alarak öğrencilerinin yönünü bilimsel organizasyonlar, ulusal ve uluslararası proje çalışmaları, AB projeleri, UBAM (Uzay Bilimleri Araştırma Merkezi) faaliyetlerine çeviriyor.

Bu başarılı öğrencileri TRT ve NTV çağırdı. 

Kaynak: Haber Merkezi