Kanserde erken teşhisin önemine dikkat çeken Bismil İlçe Sağlık Müdürü Dr. Abdulkerim Okan Kum, Aile Hekimliklerinde, Bismil Devlet Hastanesi KETEM biriminde ve Bismil İlçe Sağlık Müdürlüğü’nde ücretsiz kanser taramalarının yapılmakta olduğunu vurguladı.

“Her 5 ölümden birinin kanser nedeniyle gerçekleşmektedir”

Dünyada kanserin, ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer aldığını belirten Bismil İlçe Sağlık Müdürü Dr. Abdulkerim Okan Kum, şunları söyledi:

Bismil İlçe Sağlık Müdürü Dr. Abdulkerim Okan Kum

“Günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak gündemdeki yerini koruyan birçok kanserin, erken tanı ve uygun tedavi ile iyileşme olasılığı yüksek. Kanser, insan yaşamında nedeni bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer almaktadır. Görülme sıklığı her geçen yıl daha da artmaktadır. Kanser birçok kişinin ölümüne yol açtığı gibi birçok kişide sakatlık bırakmaktadır. Ayrıca tedavi maliyetleri yüksekliği, iş gücünde ağır kayıplarla da sonuçlanmaktadır. En sık görülen kanser türleri meme kanseri, akciğer kanseri, kalınbağırsak ve rahim ağzı kanserleridir. Bu kanser türleri hem dünyada hem de ülkemizde ilk sıralarda yer almaktadır. Ölüm nedenlerine bakıldığında dünya geneli için yaklaşık her 6 ölümden birinin, ülkemiz için ise her 5 ölümden birinin kanser nedeniyle gerçekleştiği görülmektedir.”

Bismil’de sağlık kurumlarında kanser taramaları ücretsiz

Her 5 Ölümden Birinin Kanser Nedeniyle Gerçekleşmektedir

Kanserde erken teşhis ve tedavinin çok önemli olduğunu belirten Dr. Abdulkerim Okan Kum:

“Vatandaşlarımız, korku ve ihmal gibi nedenlerle erken zamanda hekime başvurmadığı için tanı gecikiyor ve kanser ilerliyor tedavi zorlaşıyor. Kanser, ne kadar erken teşhis edilirse tedavisi o kadar etkili olmaktadır. Özellikle Aile Hekimliklerimizde ve Bismil Devlet Hastanemizde Meme Kanseri, Kolon (kalın bağırsak) Kanseri ve Serviks (Rahim ağzı) kanserleri için ücretsiz kanser taramaları yapılmaktadır. Kanser taraması yaptırmak isteyen vatandaşlarımız Aile Hekimliklerine, Bismil Devlet Hastanesi KETEM birimine veya Bismil İlçe Sağlık Müdürlüğümüze Başvurabilir.

50-70 yaş aralığındaki kadın ve erkekleri Kalın bağırsak Kanseri taraması, 40-69 yaş aralığındaki kadınları Meme Kanseri taraması, 30-65 yaş aralığındaki kadınları Rahim ağzı Kanseri taramalarını yapmaktayız. Bu yaş aralığındaki tüm vatandaşlarımızı, kanser taramalarını ücretsiz yaptırabilmeleri için Aile Hekimliklerimize, Bismil Devlet Hastanesi KETEM birimine ve İlçe Sağlık Müdürlüğümüze bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Muhabir: (Kamuran Turgay)