Anız yakımı ile toprağın yok edileceği ifade edilen açıklamada, anız yakanlara idari para cezası uygulanacağı hatırlatıldı.
Yapılan yazılı açıklamada şu ibarelere yer verildi; Yurdumuzun bir çok bölgesinde maalesef anız yakılmakta ve binlerce hayvan telef olmaktadır. Aynı zamanda ekosistem dengesi zarar görmektedir.  Çiftçilerimiz tarafından bazı yararlar umularak özelikle de toprak işlemeyi kolaylaştırma, zararlı böcekleri yok etme, bitki hastalıklarını önleme, toprak verimini artırmak gerekçeleriyle hasat sonlarında tarlada kalan ürün atıklarının yani anızların yakılmasıdır.  Maalesef çoğu kez anızlar, resmi makamlarca yakılması yasaklanmasına rağmen, konunun önemini yeterince bilmeyen bazı kişiler tarafından; ikinci ürün ekmek, üst üste tahıl ekilişinde dolayı daha kolay sürüm yapmak gibi bahanelerle gizlice yakılmakta, yaktırılmaktadır.
Anızlar yakıldığında, tarla toprağı yüzeyinde 252 oc'yi bulan yakıcı bir sıcaklık oluşmaktadır. Bu yüksek sıcaklık toprağın üst katmanlarındaki kil gibi toprak parçacıklarını pişirmekte, topraktaki birçok faydalı mikroorganizma ve solucan gibi küçük canlıları yakarak öldürmektedir.
Anızlar, yakılmayıp uygun bir toprak işleme aleti ile sürülüp organik madde kaynağı olarak tekrar geri toprağa verilmelidir.
Anız yakmanın suç teşkil ettiğini anız yakanların tespiti halinde gerekli cezaların verileceği bilinmelidir.
 

Editör: Haber Merkezi