Yazı Dizisi-2
Yazan; Musa ÇELEBİ


Yapılan toplantı sonucunda, Bismil Organize Sanayi saha tespit komisyonu kuruldu. Komisyonda Hasan Vural, Musa çelebi, Hasan Ata, Muzaffer Cengiz Özaydın, Tevfik Bozçalı ve Bismil İlçe Tarım Müdürü Remzi Çekiç ile saha çalışmalara başlandı. Demiştik.

Bismil’de Birlik beraberlik ruhu yok. 

OSB projesinin hayata geçirilmesi adına herkes üzerine düşen görevi yapmalı, birlik ve beraberlik içinde el ele vererek Bismilli güçlendirmelidir. 

Ama bu iş birkaç kişiyle olmaz. Tüm siyasi parti yetkililerini Bismil ortak paydasında birleşmeye davet ediyoruz. Bismil’de hiç bir zaman tüm siyasi partiler bir araya gelip toplantı yapılmamışlar. 

kentimizin 100 yıllık geleceğini düşünerek projeler üretmelidir. 

Bunu hep birlikte el ele vererek yapılması önemlidir. Bismil yaklaşık 1 milyon 500 dönüm arazisi bulunmaktadır. 

 Resmi Gazetede Bismil Ova olarak ilan edildi. Barajların bitmesiyle Bismil ovası %95 suya kavuşacak. İlçe gelişecek. Bismil verimli toprakların ortasında yer almaktadır. Çınar’dan Silvan’a kadar verimli toprakların ortasında Bismil bulunmaktadır. 

Bismil’de önemli sorunların başında İmar sorunu ve Organize sanayi Bölgesi kurulmama sorunu ve baraj ile kanalların bitirilmesi var. Bu sorunların giderilmesi durumunda ilçemizin kalkınmasına büyük katkı sağlayacak;

Bismil’in en önemli geçim kaynağı olan tarım dışında, istihdam yaratacak yeni iş alanların açılması gerekiyor. 

BİSMİL işsizlik yüzünde göç veren bir ilçe konuma düşmüş, sadece arazi sahipleri kazanıyor. Bismil’de 20 bin hane var. 5 bin hane’nin arazisi var. Peki kalan bir kısmı esnaf ve sanayi işiyle uğraşıyor. Peki kalan diğerlerin çocukları ise batıya işe gidiyor.

İlçemizde yatırım yapmak için çok sayıda müteşebbis var. 

Bismil’de Tarıma Dayalı Organize Sanayi  (OSB)’nin kurulmasıyla birlikte hem ilçe ekonomisi gelişecek, hem de işsiz insanlarımız iş sahibi olacaklardır. Zira OSB açılması demek, yeni yatırım demek, yeni iş alanları demek, istihdam demek, ekonomik anlamda gelişmek demektir

Bismil OSB için 4 farklı yer var

21 Mart 2018 yılında 4 Farklı Yerde bu komisyon keşif işlemlerine başlandı.
Bismil topraklarında 4 farklı yer için arazi keşif işlemlerine başlatan komisyon Bismil’de 4 yerde inceleme yaptı. 

Komisyon inceleme sonucu, Komisyonca yapılan oylama sonucuna göre Ulaşım ve arazi yapısına göre en uygun yerin Arıkgöl (Gündiabdi) merası 1750 dönüm alanda en güzel yer olup, eğer Bakanlık tarafından onaylanmasa, 2.ci yerde Yenice gergeri tepesi 2071 dönüm alanda yapılması daha uygun olur. 

Eğer Yenice köyü’de Bakanlık tarafından onaylamaması durumunda ise Bismil Esentepe mahallesinde yapılması kararlaştırıldı. Komisyon Hasanpınar Köyü merası 1071 dönüm alanın OSB için uygun olmadığı raporunda belirtti. 

Komisyon raporunda Organize Sanayi bölgesi Bismil için önemli olduğunu detaylarıyla yazdı. 

Komisyon 3 gün içinde dosya şeklinde Bismil Kaymakamı Turgay Gülenç’e sundu. Kaymakam raporu Diyarbakır valisine sundu. Vali ise, OSB sorumlusu Vali Yardımcısını görevlendirildi. Vali yardımcısı Sanayi ve Teknoloji il müdürüne, Bismil OSB komisyonun belirlediği yerleri inceleyip görüş bildirilmesi istedi. 

 Süreçte aylar geçmesine rağmen bir cevap gelmedi. 

2018 yılında, Bismil kaymakamı ve Belediye başkan v Turgay Gülenç acele ediyordu. Kafasına koydu. Valilikte onay alarak, Bismil OSB için yazıyı Ankara’ya gönderildi. Ankara Topulaştırma dairesi 1750 dönüm arazinin sadece 30 dönümü Ilısu barajı kapsamına alındığı gibi komik bir gerekçeyle yazıyı reddetti. 

Sonraki süreçte Kaymakam Turgay Gülenç’in Malatya tayını çıktı. 

Yerine gelen Kaymakam Kerem Süleyman Yüksel dönemi CORONAVİRÜS’e geldiği için kaymakam OSB’yı unuttu. Yüksel OSB ile uğraşmadı. 

Kaymakam Yüksel’in tayını çıkınca OSB çalışmaları Kaymakam Belediye Başkanı Hamza Türkmen başladı. Peki Türkmen’nin çalışmaları nelerdir? 

Devamı 3. Yazı dizinde devam edeceğiz.

Kaynak: Musa Çelebi