Hazırlayan: Musa ÇELEBİ 

----------

1-Kaymakam Cep'im dinleniyor. dedi.

Yıl: 2006- Diyarbakir in Bismil İlçesi Kaymakamı Kenan Ciftçi, cep telefonunun dinlendigi iddiasiyla Savcılığa suç duyurusunda bulundu. Bismil Cumhuriyet başsavcılığı da suç duyurusu üzerine soruşturma baslatti. 

Savcılık, telefon dinlenmesiyle ilgili mahkemeden bir karar olup olmadigi konusunda Diyarbakir Başsavcılığında bilgi isteyecek. Savcilik, ayrica Kaymakam'a ait telefonun dinlenmesiyle ilgili Diyarbakir Jandarma Bölge Komutanlığı İstihbarat ve Teknik Servisi, Milli İstihbarat Teskilati Bölge Başkanlığı ve Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesine yazi yazarak konuyla ilgili bilgi istedi. Haber Özgür Cebe 

I M G 2714

2- Bismil Bayilerde Gübre vurgunu 

Yıl: 13.04.1996 Gübre vurgunu inceleniyor

PKK'nin da adının kariştığı gübre yolsuzluğuna el koyan Bismil Cumhurivet Savcılığı, gübre kullanmadiklart halde devletten yüzde 50 iade aldiklar iddia edilen köylülerin ifadelerine basvuruyor. 

Mersin'den Diyarbakir ve Urfa'ya kadar uzanan yolsuzlukla ilgili olarak Bismil'deki 14 gübre bayı incelemeye alındı. 

I M G 2353

3-Bismil’de Milyarlık  vurgun yıl: 29.07.1992

Haber :,Seyhmus CAKAN, DIYARBAKIR

DIYARBAKIR'in Bismil ilçesinde içlerinde çamur dolu tütün balyalarını Tekel adına yüksek fiyatla alan iki eksper gozaltina

alindi. 

Olayda 37 milyar liralık haksiz kazanç elde edildigi ileri sürüldü.

Bismil, Sason, Beşiri ve Silvan ilçelerinde üretilen tütün alımında usulsüzlük olduğu yolundaki

iddialar üzerine polis harekete geçti. Bismil'de içi çamur dolu tütün balyalarını, yüksek fiyata tekel adina

alan eksper Uğur ırmak ile Saban Akkurt gozaltina alindi. Bugüne kadar 37 milyar liralk 40 bin balya tütünün bu sekilde Tekel'e satildig saptandı.

Diyarbakir Emniyet Müdürlügü yetkilileri, tütün balyasinin 23 kilo gelmesi gerekirken, 75 kilo geldigini, süphe üzerine yapilan kontrolde, tütün balyalarinin içine çamur konulduğunun belirlendiğini söylediler. 

I M G 2356

4-Son 15 yilda Güneydogu'ya yapilan yatırımların çoğu iskelet olarak kaldi

Trilyonluk ölüler

Yıl: 1974 haber 1992 

TEMELI 1974'TE ATILDI DİYARBAKIR Bismil ilçesinde un fabrika temelli 1974 yılında atıldı. Un fabrika KOOPERATİF şeklinde yapıldı. Sonra Kooperatif Un fabrikası, şimdiki Kooperatif mahallesi ismi aldı. 

Devlet Planlama Teşkilatı tarafindan yerinde inceleme yapılmadan hazırlamış trilyonluk projelerin çürümeye terkedildiği belirtilen bölgede sanayiciler bunların bir an bitirilip hizmete açılmasını istediler. 

I M G 2705

BİSMİLİN 600 KOOPERATİF ÜYELİ GÜNEYDOĞU’NUN EN BÜYÜK UN FABRKASI KURULUM YAPIMI YAPILACAKTI. YIL 1973

Bismil’de 36.ci ve 37.ci hükümet döneminde yanı Talu Hükümeti ve Bülent Ecevit tarafından kurulan CHP ile Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcısı Necmettin Erbakan, Milli Selamet Partisi (MSP) koalisyon hükûmeti tarafında Diyarbakir Bismil ilçesine yatırım için, 16.08.1973 tarihinde Güney Doğu'nun en büyük un fabrikası Bismil ilçesinde kurulması kararı alındı. İhaleye çıkıldı. Temeli ise 1974 Yılında atıldı. 6 milyon liraya mal olacağı bildirilen un fabrikası günde 80 ton kapasiteli olacaktı. 600 üyeli kooperatif şeklinde yapılıp, çalıştırılması Koopretatif üyeleri işletecekti.

Binanın kaba ve kolun İnşaatı bitti. O sıralarda Kıbrıs hareketi başladı. Sonrasında CHP VE MSP koalisyon hükümeti 17 kasım 1974 sona erdi. Koalisyon hükümeti sona erince, Güneydoğunun en büyük un fabrikasına İnşaatı yavaş yavaş durma noktasına geldi. Un fabrikası KOOPERATİF 600 üyede farklı sesler çıkınca ve birlik olmayınca un fabrikası yarım kaldı.

5-Sazlı düğüne şartlı devam

Yıl: 15.12.1990

Bismil ilçesinde artik düğünler de 

lsaz çalabilecek. Bir süre önce kaymakamlik tarafından alınan ve düğünde saz çalınmamasını öngören karar şartlı kaldırıldı. 

Emniyet Müdürlügü, saz çalabilmesi için uyulması gereken sartlan söyle belirledi:

  • Dügünde Kürtçe türkü söylenmeyecek.
  • Polis ekibi düğün yerine gelince saz duracak.
  • Ezan okunurken saz çalınmayacak.
  • Dügün sırasında silahini çekip ateş eden, polise bildirilecek.

Bu kurallara uyanlar Bismil ilçesinde sazlı sözlü düğün yapılabilecek. 
I M G 2364

Kaynak: Haber Merkezi