Bismil Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Emrah Kara, Bismil ilçesinde ‘süresiz ağır engelli raporu’ bulunan yaklaşık 400 kişiden raporlarını yenilemelerinin istendiğini ve bu durumun ciddi mağduriyetlere neden olduğunu açıkladı.

Bismil ilçesinde ‘süresiz ağır engelli raporu’ bulunan yaklaşık 400 kişinin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından arandığını belirten Kara, vakıf tarafından kendilerine, raporun 10 yılını doldurduğu gerekçesi ile yenilenmesi gerektiğinin tebliğ edildiğini belirtti.

Raporunun yenilemesi için Diyarbakır Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesine ve ardından da Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesine yönlendirildiğini belirten Kara, yapılan bazı tetkikler sonucunda kendisine % 80 kısmi bağımlı raporu verildiğini ve bunun sonucunda evde bakım maaşının kesildiğini söyledi.

Birçok kişinin kendisi ile birlikte aynı mağduriyeti yaşadığını belirten Kara, “Yaşanan mağduriyetlerimizin yetkili mercilerce en kısa sürede giderilmesini ve engelin sadece rapor üzerinden değil yaşam mücadelemizden düşürülmesini istiyoruz.” Dedi.

Kara, raporunu yenilemek için başvuracak olan yaklaşık 400 engelli bireyin de aynı tehlike ile karşı karşıya olduğunu altını çizdi.  

Başvurduğu Diyarbakır Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi ve Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılan tetkikler sonucunda raporunun yüzde 80’e düşürüldüğünü ve evde bakım maaşının kesildiğini belirten Kara şunları söyledi;

“Ben 1981 ana doğumlu her iki bacağım ve belimden çocuk felci geçiren engelli bir bireyim. Çocukluğum boyunca hep ellerim üzerimde yürüyerek hayatımı idame ettim. Sonra tekerlekli sandalyeye bağımlı olarak hayatımı devam ettiriyorum. 2001 yılında akülü tekerlekli sandalye alabilmem için Diyarbakır Devlet Hastanesi Sağlık Kurulu raporu aldım. Bel ve her iki bacakta ileri derece polio sekeli (çocuk felci) ve elleri üzerinde yürüyor ileri derecede skolyoz oluşmuş diyerek bana rapor verdiler. Sonra 2007 yılında yine Diyarbakır Devlet Hastanesi sağlık kurulunda yine aynı ileri derecede polio sekeli (çocuk felci) diye bana % 70 süresiz ağır engelli raporu verdiler. Ben de bu rapor ile evde bakım yardımına başvuru yaparak o yardıma bağlandım. Bugüne kadar herhangi bir gelirim olmadığı için o sosyal yardım ile hayatımı idame ediyordum ama 3 ay önce Bismil Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından arandım. ‘Raporunuz 10 yılı aşmış raporunuzu yenilemelisiniz, eğer yenilemezseniz tüm sosyal yardımlarınızı keseceğiz’ dediler. Bunu sadece bana değil Bismil’de yaşayan sosyal yardımlaşma Vakfı’nın belirlediği 400 kişiye söylemişler. Ben de Diyarbakır Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesinden randevu alarak sağlık kuruluna girdim sağlık kurulu bana %85 kısmi bağımlı raporu verdi. Kısmi bağımlı olunca benim evde bakım yardımım kesildi.”

Gazi Yaşargil’de yüzde 85’ten 80’e düşürdüler

Diyarbakır Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesinden verilen raporun ardından bu kez de Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildiğini belirten Kara;

Bu rapora itiraz ettim. Beni Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesine gönderdiler. Orada da tüm tetkikler filimler falan çekildi ve bana %80 yine kısmi bağımlı verdiler. Bunun sonucunda evde bakım maaşım kesildi.” İfadelerini kullandı.

Kara, Bismil Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile yetkililere şu soruları yöneltti

“Şimdi şunu soruyorum öncelikle Bismil Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı süresiz raporlarımızı yenilememizi neden istedi?

 Bismil Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı böyle bir yetkisi olmadan neden raporumuzu yenilememizi istediler.

Bu şekilde 400 engellinin acaba kaç tanesi tam bağımlı raporu alabildi. 400 engelli arkadaşımızın birçoğunu neden perişan ettiniz. Ağır engelli raporunu vermeme sebebini sorunca ‘kolunuzu kullanabiliyorsunuz’ diye cevap verdiler. Şimdi Sağlık Bakanlığına ve bizlere rapor veren doktorlara soruyorum kısmi bağımlı raporda ‘bir kişinin yardımı ile hayatını idame ettirebilir’ diye yazılmış. Peki bir kişi yardımı ile hayatımı idame ettirebiliyorsam, kolumu kullanamama engelimi ortadan kaldırıyor mu? Kolumu kullanabilmem, tekerlekli sandalye bağımlılığımdan kurtarıyor mu beni? Kolumu kullanmam tek başıma kişisel temizliğimi yapmam için yeterli mi? Kolumu kullanmam yemeğimi yapabilmeme yeterli mi? Kolumu kullanabilmem tek başıma istediğim yere gidebilmeme, hastalansam doktora gitmeme, sosyal hayatın içine girmeme ve aklıma gelmeyen birçok şey için yeterli mi? Sizlere sormak istiyorum. 2007 yılında 26 yaşında vücudum bugünkü yaşıma göre daha dinç olmasına rağmen ağır engelli raporu verilirken bugün 43 yaşında nerem iyileşti ki? Hangi engelim daha iyi oldu ki, kısmi bağımlı oldum sizlere sormak istiyorum.

Kara son olarak;

“Bu yaşanan mağduriyetlerimizin yetkili mercilerce en kısa sürede giderilmesini ve engelin sadece rapor üzerinden değil yaşam mücadelemizden düşürülmesini istiyoruz.” Dedi.

Muhabir: (Erol Baran)