Diyarbakır'ın Bismil Belediye Başkan Adayları kimler? Bismil ilçesinde kim hangi partiden aday oldu? Bismil ilçesinde kaç belediye başkan adayı var?

31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel mahalli ve belediye seçimleri için heyecanlı bekleyiş sürüyor. Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde hangi partinin belediye başkan adayı kim? Bismil’de kaç parti belediye seçimlerinde aday çıkardı? Seçimlerde kaç aday yarışacak?

31 Mart 2024 yerel seçimleri için Bismil ilçesinde 8 parti belediye başkan adayı çıkardı. Eşbaşkanlık sisteminin uygulandığı Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nde (DEM Parti) Güven Tanrıkulu ve Mizgin Ekin aday olurken Saadet Partisi ve Gelecek Partisi İbrahim Şimşek’i ortak aday olarak gösterdi. Diğer partiler ise müstakil olarak ve normal adaylarıyla seçimlerde boy gösterecekler.

İşte 31 Mart yerel seçimlerinde yarışacak olan Bismil Belediye Başkan Adayları;

İsimler alfabetik sıralamaya göre yazılmıştır.

Ali Bilmez – Hür Dava Partisi (HÜDA PAR)

Behiye Güneri Arslan – Adalet ve Kalkınma Partisi (Ak Parti)

Faik Kılıç – Yeniden Refah Partisi

Güven Tanrıkulu ve Mizgin Ekin (Eşbaşkan Adayları)  - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti)

İbrahim Şimşek – Gelecek Partisi ve Saadet Partisi ortak adayı

Mehmet Soylu – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)

Mehmet Şükrü Merdanoğlu – Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA)

 

Parti adaylarının profilleri ve özgeçmişleri

 

Ali Bilmez HÜDA PAR

Ali Bilmez-1

1964 yılında Bismil'in Bademli köyünde çiftçi bir ailede doğdu.

İlköğrenimini Bademli köyünde yaptı. 1988 yılında ailesiyle birlikte Bismil'e yerleşti ve ilçe esnafları arasında yerini aldı.

Bismil'de bulunan Sivil Toplum Kuruluşlarının BİSTEK Platformu çatısı altında bir araya gelmesinde ve Bismilli alim, aydın, eşraf, avukat ve kanaat önderlerinin buluştuğu Kanaat Önderleri Derneğinin kurulmasında öncülük etti. Halen Kanaat Önderleri Derneğinin Uzlaştırma Komisyonu Başkanlığı yapmaktadır.

2013 yılında HÜDA PAR Bismil İlçe teşkilatının kurucu başkanlığını yaparak aktif siyasete atıldı ve üç dönem üst üste HÜDA PAR Bismil ilçe başkanlığı görevini yürüttü. Bilmez evli ve 5 çocuk babasıdır.

Aynı zamanda Bismil Kanaat Önderleri Derneği Barış Komisyonu A Grubu Başkanı olan Bilmez, Bismil ilçesi başta olmak üzere bölgede şu ana dek birçok husumeti ve sorunu çözüme kavuşturdu.

Aynı zamanda Bismil Kanaat Önderleri Derneği Barış Komisyonu A Grubu Başkanı olan Bilmez, Bismil ilçesi başta olmak üzere şu ana dek bölgede yüzlerce husumet ve kan davasını barış ile sonlandırması ile tanınıyor.

Behiye Güneri Arslan – Ak Parti

Behiye Arslan

Behiye Güneri Arslan Diyarbakır’ın Bismil ilçesi Sazlı (Lasê) köyünde 1986 yılında doğdu.

İlkokul, ortaokul ve lise eğitim ve öğrenimini doğup büyüdüğü Bismil ilçesinde tamamladı. 2012 yılında Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ziraat Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Tarımsal anlamda özel sektörde birçok çalışmalar yürüttü.

2020 yılında Bismil Belediyesinde Ziraat Mühendisi olarak göreve başladıktan kısa süre sonra; Bismil Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü görevine atandı. Arslan, belli bir süre görevine ek olarak Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü de yaptı. Göreve atandığı ilk günden bugüne ilçe adına birçok proje yapıp hayata geçirdi. Bismil de ikamet eden Arslan, evli ve iki çocuk annesidir.

Faik Kılıç - Yeniden Refah Partisi

Faik Kilic

Faik Kılıç, 1989 yılında Kulp ilçesine bağlı Tuzla (Xerzika) köyünde dünyaya geldi. İlk, ortaokul ve lise eğitimini Bismil’de alan Kılıç, Anadolu Üniversitesi’nde Adalet Meslek Yüksekokulu’ndan mezun oldu.

Bismil’de esnaf olan Kılıç, evli ve 2 çocuk babasıdır.

Güven Tanrıkulu ve Mizgin Ekin - DEM Parti

Güven Tanrıkulu DEM Parti Eşbaşkan Adayı

Güven Tanrıkulu-1

1976 yılında Bismil’in Koğuk (Koxî) köyünde doğdu. İlk ve ortaokul öğretimini Bismil’de tamamlayan Tanrıkulu, Dicle Üniversitesi Bilgisayar Programlama Bölümünden mezun oldu. Bismil ilçesinde bir iş insanı ve çiftçilik ile uğraşıyor. Evli ve 3 çocuk babasıdır.

Mizgin Ekin DEM Parti Eşbaşkan Adayı

Mizgin Ekin-1

Mizgin Ekin 1997 yılında Bismil’e bağlı Bismil Hola (Sarıtoprak) köyünde dünyana geldi. İlk ve ortaöğretimini Diyarbakır'da tamamladı. Yükseköğretimini Üsküdar Üniversitesi’nde Psikoloji Bölümünü okuyarak tamamlayan Ekin, Yüksek Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Klinik Psikoloji alanında yaptı.

Ekin, 4 yılı aşkın süredir Diyarbakır'da kendi kliniğinde Klinik Psikolog olarak hizmet vermektedir.

İbrahim Şimşek - Saadet Partisi ve Gelecek Partisi ortak belediye başkan adayı

İbrahim Şimşek

1973 Diyarbakır Bismil ilçesinde doğan İbrahim Şimşek ilk ve orta okulu Bismil’de tamamlamıştır. Şimşek, inşaat sektöründe çalışmış ve şu anda çiftçilik yapmaktadır.

4 yıldır Gelecek Partisi ilçe başkanlığı görevini yürüten Şimşek, görevinden istifa edip belediye başkan adayı olmuştur. İbrahim Şimşek evli ve 5 çocuk babasıdır.

Mehmet Soylu – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)

Soylu

Aslen Mardin Savur Soylu (Deriş) Köyü 1986 doğumlu olan Soylu, evli ve 2 çocuk babası.

Lise mezunu olan Soylu, uzun yıllar esnaflık ve ticaretle uğraştı. Soylu aynı zamanda çiftçilik yapıyor.

Mehmet Şükrü Merdanoğlu – Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi

Merdanoğlu

Şükrü Merdanoğlu, Merhum eski Bismil Belediye Başkanı Mehmet Merdanoğlu’nun oğludur.

1972 yılında Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde doğdu. Eğitimini Dicle Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Tarım Aletleri Bölümde tamamladı.

Bir dönem DEVA Partisi İlçe Başkanlığı görevini yürüten Merdanoğlu, belediye başkan adaylığı için 19 Aralık 2023 tarihinde istifa etti. Çiftçilikle uğraşan Şükrü Merdanoğlu, evli ve 5 çocuk babasıdır.

Editör: Kamuran Turgay