31 Mart 2024 tarihinde yapılacak mahalli idareler seçimleri için partilerin çalışmaları devam ediyor.

Seçimlerde bölgenin favori partisi konumunda bulunan DEM Parti’de adaylık başvuruları sona erdi. Büyük bir rağbet gören Bismil İlçesinde 15 kişi Bismil Belediye eşbaşkan adaylığı için başvuruda bulundu.

2019 yerel seçimlerini yüzde 71 ile HDP’nin kazandığı Bismil ilçesinde yeni adıyla Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), aday adaylığı sürecinde yoğun ilgi gördü.

Başvuran 15 isim arasında en genç eş başkan aday dayı olan 26 yaşındaki Psikolog Mizgin Ekin Bismil Haber’e aday olma amacını ve düşündüğü projeleri anlattı.

Ekin kendisini şu sözlerle tanıttı;

Dem Parti Bismil Belediye Eşbaşkan Aday Adayı Mizgin Ekin 1

1997 Bismil doğumluyum, Hola (Sarıtoprak) köyünde dünyana geldim ilk ve ortaöğretimimi Diyarbakır'da tamamladım. Yükseköğretimimi Üsküdar Üniversitesi Psikoloji Bölümünü okuyarak tamamladım. Yüksek Lisans eğitimimi İstanbul Üniversitesi Klinik Psikoloji alanında tamamladım. 4 yılı aşkın süredir Diyarbakır'da Klinik Psikolog olarak kendi kliniğimde hizmet vermekteyim. Bu süreçte Bismil halkına hizmet vermek ve en iyi şekilde temsil etmek için Belediye Eş başkanlığı için aday adayı olarak başvuruda bulundum. Seçilmem durumunda halkımıza en iyi hizmeti vermek için mücadelemi sürdüreceğim.

Genç aday, aday olmaktaki amacı ile ilgili şunları söyledi;

“Belediyecilikte toplumsal bütünlük, birlikte inşa, ekolojik yaşam ve kültürel bütünlüğü el ele omuz omuza toprağı betonlaştırma ile değil toplumla birlikte yaşamı esas alacağız.

Bismil halkıyla birlikte üretmeye, büyümeye, çalışacağız. Emeğin ön planda olacağı gerçek bir demokrasi inşa edeceğiz.

Çizgisinden ve ilkelerinden ödün vermeyen, vicdan ve ahlak anlayışına sahip belediyecilik için de mücadele edeceğiz. Toprağıma, kimliğime partime sahip çıkmaya, halkımın yanında olmaya hazırım. Genç ruhumuzla Kayyum politikalarına karşı irademizi ortaya koymaya geliyoruz.”

Ekin; “Bismil’in sorunlarına eğileceğiz”

Bismil İlçesinde; imar, çevre ve şehircilik, işsizlik, kadınların sorunları, ilçenin altyapı yetersizliği, kaldırımların işgal edilmesi, kütüphanenin olmaması gibi sorunlarının farkında olduklarını belirten Ekin, “Bu sorunları halkımız ile beraber çözeceğiz, belediyenin ve gerekirse Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin imkanlarını kullanarak Bismil ilçesinin ve halkımızın sorunlarını hep beraber çözeceğiz.” İfadelerini kullandı.

“Bismil’de imar, çevre ve şehircilik sorunu var”

Bismil ilçesinin yıllardır imar, çevre ve şehircilik sorunları ile gündeme geldiğini hatırlatan Ekin;

“İlçede yıllardır devam eden bu sorunun çözümü için öncelikle toplumsal mutabakat şart, bunun için de halkın kendi kendini yönetmesi, belediye eş başkanlarının halktan olması gerekiyor, halktan olan başkanlar, halk ile kaynaşarak, bütünleşerek bu sorunu çözebilirler, bu sorunun çözülmesi için halk ile bütünleşeceğiz. İlçemizin, imar, çevre ve şehircilik sorunlarını çözmek için elimizden geleni yapacağız, çarpık kentleşmenin önüne geçmek imar planına uygun bir şehir inşa etmek için çalışacağız” Şeklinde konuştu.

“Bismil’in altyapı sorunları giderilmeli”

Bismil’in en önemli sorunlarından birisinin altyapı olduğunu vurgulayan Ekin;

“İlçede altyapı olmadan üstyapının yapılması, henüz temeli olmayan bir binaya, boya, badana, sıva yapılması gibi olur. Öncelikle altyapı sorunu çözülmeli, Bismil’de hala içme suyu olmayan mahalleler var, kanalizasyonun olmadığı, mahalle ve köyler var. Şehir merkezindeki altyapı da oldukça eski ve yetersiz, bu altyapısal sorunlar çözülmeden yapılacak, yol ve kaldırım çalışmaları herhangi bir işe yaramaz, öncelikle altyapınızın sağlam olması lazım. İlçenin altyapısını güçlendirmek için çalışacağız.” İfadelerinde bulundu.

“Bismil’de kütüphane ve etüt merkezleri yapılmalı”

Bismil’de kütüphane ve etüt merkezlerinin artırılması gerektiğini belirten Ekin şunları söyledi;

“Bismil’de lise ve üniversiteye hazırlanan öğrenciler için etüt salonları ve çalışma merkezleri yapılmalı, öğrencilerin eğitim hizmetlerine eksiksiz ve ücretsiz bir şekilde ulaşmaları için çalışacağız. Üniversiteye hazırlanan öğrencilerimize, sessiz, temiz ve refah ortamlar sağlayacağız. İlçe merkezinde herkesin istifade edebileceği bir kütüphane mutlaka olmalı, bunun için de çalışacağız”

“Kaldırım işgallerine son verilmesi gerekiyor”

Bismil’de özellikle çarşı merkezinde cadde kaldırımların işgal edildiğini belirten Ekin, bunun ilçedeki halkın tamamı için büyük bir sorun olduğunun altını çizdi.

Ekin, “kaldırım işgallerine son vereceğiz, insanlarımız kaldırımlarda rahat bir şekilde yürüyebilmeli, kaldırımlar insanlar içindir, arabalar için ya da işyerlerinin eşyalarını, tezgahlarını koyması için değildir. Bunun için öncelikle imar, çevre ve şehircilik sorunları halledilmeli, bunun için çalışmalar yapacağız.” İfadelerini kullandı.

Muhabir: (Nurşen Ağar)