Diyarbakır’ın Bismil İlçesinde Yukarı Salat (Selet) Mahallesi girişinde yer alan “Hûn bi xêr hatin” (Hoş geldiniz), “Selet” ile “Seleta jor” yazılı Kürtçe tabela kaldırılmış, yerine “Yukarı Salat Mahallesine hoş geldiniz, Bismil’de mutluyum”, “Yukarı Salat” ve “Aşağı Salat” yazılı tabela dikildi. Kısa sürede Türkiye’de gündem olan konuya sosyal medyadan büyük bir tepki geldi. Yerel ve ulusal basında konu ile ilgili onlarca haber yar aldı.

Bismil Yukarısalat Ve Salat Mahallesi Girişi

Öte yandan Bismil Haber’e konuşan Yukarı Salat Mahallesi Muhtarı Nihat Baydar, tabelanın belediye tarafından değil kendileri tarafından kaldırıldığını söyledi.

HEDEP Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren konuyu meclis gündemine taşıdı

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’ne taşıdı.

Hedep Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren

Eren, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından Anayasa’nın 98 inci ve TBMM İçtüzüğü ’nün 96 ile 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği şu soruları Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sundu;

1.      Bismil Belediyesi’ne bağlı Salat Mahallesi girişindeki Kürtçe tabelalar neden kaldırılmıştır? Buna dair alınan karar nedir, bu kararı kim almıştır?

2.      Halka anadilinde belediye hizmetleri neden verilmemektedir?

3.      Kürtçe tabelaların kaldırılmasıyla ilgili alınmış merkezi bir karar mı vardır?

4.      Mahalle sakinlerinin ortak ihtiyaçlarını karşılamakla yükümlü olan Belediye bu ihtiyaçları belirlemek için ne yapmaktadır?

5.      Anadilinde hizmet görmek halkın ihtiyacı değil midir?

6.      Belediye neden sakinlerin ihtiyaçlarına göre hareket etmemektedir?

7.      Bismil Belediyesi’ne bağlı mahalle sakinlerine tabelayı kaldırırken sordunuz mu?

8.      Bismil Belediyesi’ne bağlı sakinlerin yaşam kalitesini artırmak için ne yapıyorsunuz?

9.      Bismil Belediyesi’nin 2022 yılı Sayıştay raporu neden yoktur?

10.    Belediyenin web sitesinde neden faaliyet raporu yoktur?

Eren, soru önergesi ile ilgili şu ifadeleri kullandı;

“Vekili olduğum Diyarbakır’da kayyım atanan ilçelerden biri olan Bismil Belediyesi’ne bağlı Selet (Salat) Mahallesi girişinde yer alan “Hûn bi xêr hatin” (Hoş geldiniz), “Selet” ile “Seleta jor” yazılı Kürtçe tabela kaldırılmış, yerine “Yukarı Salat Mahallesine hoşgeldiniz, Bismil’de mutluyum”, “Yukarı Salat” ve “Aşağı Salat” yazılı tabela dikilmiştir.

Belediye Kanunu’nun 3. maddesinde, belediyeler “Belde sakinlerinin mahallî müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan ve karar organı seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan” kamu tüzel kişisi olarak tanımlanmaktadır ve halkın ihtiyaçlarına göre hizmet üretmek yükümlülüğü altındadır. Mahalle muhtarından belediye başkanına tüm yerel yönetimler, sakinlerinin gönüllü katılımıyla ortak ihtiyaçları belirlemek ve mahallenin yaşam kalitesini geliştirmek zorundadır.

Fakat siyasi iktidarın halkın iradesini gasp ederek temsiliyetini sonlandırmak amacıyla yürürlüğe koyduğu kayyım uygulamasıyla Belediyeler halkın ihtiyaçlarını karşılamıyor, aksine Kürtlerin kimliğini, kültürünü, dilini ve tüm değerlerini yok sayarak Kürt halkına karşı ret, inkar, imha ve asimilasyon uygulamalarına devam ediyorlar.”

Bismil Yukarı Salat Mahallesi Eski Tabelanın Yeri Eski Yol

Bismil Yukarısalat Mahallesi Bismil Belediyesi'nin Asmış Olduğu Tabela

Kaynak: Erol Baran