Diyarbakır’ın Bismil ilçesi Çakıllı Köyünde bulunan 2 köprüden biri 2016 yılında yıkıldı. Diğeri de geçen yılın Kasım ayında meydana gelen selde yıkıldı. Köy ile çevre köylerin yanı sıra okul ve sağlık ocağının da bağlantısı kesildi.

Köy Muhtarı Mesut Eşen, 2016 ve 2023 yılında yıkılan 2 köprüyle ilgili kayyım döneminde defalarca girişimde bulunduklarını, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından da dilekçe verdiklerini ancak henüz herhangi bir sonuç alınamadığını ifade etti.

Bismil’de Bu Köprü 8 Yıldır Yıkık 7

Köy halkının mağdur olduğunu belirten Muhtar Eşen;

Yolun karşı tarafında bulunan okula giden çocuklar her gün traktör ile taşınarak getirilip götürülüyor.

Köy halkı mağdurdur, hasta olanlar var, sağlık ocağına gidenler var. Okula gidenler var. Köyün tek giriş yolu bu köprü üzerinden sağlanmaktadır. Dere üzerinden ancak traktörle geçiş sağlanabiliyor. Yağışlar olduğunda traktör ile de geçiş sağlanamıyor.

Bismil’de Bu Köprü 8 Yıldır Yıkık 5

Bu köprü Meredan Mezrası ile Çakıllı, Belê, Çöltepe, Çeltikli arasında ulaşımı sağlıyor. Birçok köy bu durumdan olumsuz etkileniyor” ifadelerini kullandı.

Eşen köprü ve köy halkının mağduriyeti ile ilgili şunları söyledi:

Bismil’de Bu Köprü 8 Yıldır Yıkık 6

"2016 yılında yaşanan selden dolayı burada bulunan birinci köprü yıkıldı. 2016 yılından beridir gerek Devlet Su İşleri, gerek Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, gerek Bismil Belediyesi’ne defalarca müracaat ettim, dilekçe yazdım. Bize dönüş yapılmadı, herhangi bir gelişme yaşanmadı.

Bismil’de Bu Köprü 8 Yıldır Yıkık 4

Bizim burada tüm yetkililere seslenmememizin nedeni, sadece bu köye ulaşım istiyoruz. Bu köy mağdurdur, burada kanser hastası olan insanlar var, şeker hastası olan insanlar var. Çocuklarımız, öğrencilerimiz var, her sabah buradan traktörle bu sudan karşıya geçiyorlar. Aynı şekilde hasta olan köylülerimiz, Çeltikli Sağlık Ocağı’na gidiyorlar. Buradan traktöre binip, öbür taraftan sağlık ocağına gidiyorlar, bu köyün büyük bir mağduriyeti var."

Bismil’de Bu Köprü 8 Yıldır Yıkık 2

Büyükşehir Belediyesi DSİ’den derelerin birleştirilmesini istedi

Köy muhtarı Eşen, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne kayyım döneminde dilekçe verdiğini, kendisine verilen yanıtta Büyükşehir Belediyesi’nin DSİ’den derelerin birleştirilmesini, derelerin tek dere yatağı haline getirildikten sonra köye köprü yapılacağının söylendiğini ifade etti. Konunun DSİ’ye iletildiğini ancak herhangi bir gelişme yaşanmadığını aktardı.

Bismil’de Bu Köprü 8 Yıldır Yıkık 3

Bismil’de Bu Köprü 8 Yıldır Yıkık 1

Muhabir: (Kamuran Turgay)