Etkinliğe DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Halide Türkoğlu, DBP Amed İl Eşbaşkanları Mehmet Şirin Gürbüz ve Sultan Yaray, Bismil Belediye Eş başkan adayları Mizgin Ekin ve Güven Tanrıkulu ile çok sayıda kişi katıldı.

Bismil’de Newroz Etkinliği Kutlandı

Etkinlik Bismil ilçesinde Otogar Terminali yakınında bulunan miting alanında yapıldı.

Etkinliğe katılan binlerce kişi Miting alanında halaylar ve zılgıtlar eşliğinde yakılan nevruz ateşinin etrafında halay çektiler.

Bismil’de Newroz Etkinliği Kutlandı 1

Alanda sık sık PKK lideri Abdullah Öcalan için sloganlar atıldı.Bunun yanı sıra "Jin, jiyan, azadî" ve "Bijî berxwedana zindanan" sloganları yükseldi.

Açılış konuşması DEM parti Bismil Eş başkanı Mustafa Kurt yaptı.

Kurt, konuşmasında; Başta Halepçe katliamını kinarak Saddam gibi diktatörler onun yolun da giden tüm zalimleri kınıyorum. 21 mart newroz ruhuyla 31 mart da sandika gidelim. Bu kayumlari gunderelim, Bismil yolunu çizdi dem dema meye diye konuştu. 

“Bizim olanı geri almaya geliyoruz”

Bismil’de Newroz Etkinliği Kutlandı 2

Kutlamada konuşan Bismil Belediye Eşbaşkan Adayı Mizgin Ekin, “Adalet Nöbeti’ndeki aileleri selamlıyorum. Hiç kimse sizlerin ve bizlerin iradesini yenemez. Çok yaşa Bismil. Bu seçimde Bismil'i sizlerle birlikte demokratik, ekolojik ve özgürlükçü bir politikayla yönetmeye talibiz. Belediyelerimize kayyım atanmasıyla topyekûn değerlerimiz talan edildi. Bu talan rejimini yıkmaya, bizim olanı geri almaya geliyoruz” dedi.

Bismil’de Newroz Etkinliği Kutlandı 4

Belediye Eşbaşkan Adayı Güven Tanrıkulu ise, Halepçe Katliamı’nda yaşamını yitirenleri anarak başladığı konuşmasında, “Saddam rejimini lanetliyoruz. 31 Mart'ta kayyım rejimini de devireceğiz. Hırsızlık ve talandan başka bir hizmetleri olmadı. Bu coşkuyla sandıktan zaferle ayrılacağız. Dem dema Bismil e, dem dema serkeftinê ye” ifadelerini kullandı.

Bismil’de Newroz Etkinliği Kutlandı 3

“Bu kirli güçlerin kayyımını göndereceğiz”

DBP Amed İl Eşbaşkanı Mehmet Şirin Gürbüz, alandaki kalabalık karşısında “Kayyım sizleri izlesin de biraz utansın” diyerek sözlerine başladı. Gürbüz, “Bugün Newroz ateşi Bismil'de yükseliyor. 112 gündür tutsak arkadaşlarımız Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kırılması için açlık grevindeler, onları selamlıyoruz. Biz bu kirli güçlerin kayyımını göndereceğiz. Burada Kürt halkı var, bu iradeyi kimse yıkamaz. Kimse bizi özgürlük yolumuzdan döndüremez. Bu topraklar bizimdir. Eşbaşkan adayı arkadaşlarımız sizlere emanettir” şeklinde konuştu.

Bismil’de Newroz Etkinliği Kutlandı 6

“Newroz yaşamdır, direniştir”

DBP Amed İl Eşbaşkanı Sultan Yaray de, “Kürt halkı diliyle, toprağıyla, yaşamıyla ve direnişiyle canlıdır. Kürtleri katliamlarla ortadan kaldıramazsınız. Siz de biliyorsunuz ki Newroz yaşamdır, direniştir, mücadeledir. 31 Mart'ta ulusal ruhumuzla galip geleceğiz. Newroz kutlu olsun. Dem dema Kurd û Kurdistanê ye” ifadelerinde bulundu.

Bismil’de Newroz Etkinliği Kutlandı 5

“AKP-MHP iktidarı, savaşa ve silah satışına dair İsrail'le ilişkilerinden geri adım atmıyor”

 

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Halide Türkoğlu ise konuşmasında şunları söyledi: “Bugün Filistin için çağrı yapan AKP-MHP iktidarı, savaşa ve silah satışına dair İsrail'le ilişkilerinden geri adım atmayarak ikiyüzlü davranıyor. Ama bizler hem Filistin halkını savunuyor hem de savaştan beslenen iktidarın Rojava'ya olan saldırılarına karşı duruyoruz. Bu halk bir hafızaya sahiptir, bu yüzden iktidarın kirli oyunlarına da karşı gelecektir. Mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz.”

Bismil’de Newroz Etkinliği Kutlandı 7

Yapılan konuşmaların ardından konuşmacıların da katılımıyla Newroz ateşi yakıldı ve vatandaşlarla birlikte halay çekildi. Daha sonra Koma Dilzar ve Dengbej Şahabettin şarkılarını seslendirdi. 
 

I M G 3675I M G 3669

Bismil’de Newroz Etkinliği Kutlandı 8

Bismil’de Newroz Etkinliği Kutlandı 9

Muhabir: (Murat Tanrıkulu)