Düzenlenen barış törenine Bismil Kaymakamı Enver Hakan Zengince, Ak Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı ve Gençlik Politikaları Başkanı ve Milletvekili Faruk Dinç, Ak Parti Diyarbakır İl Başkanı Avukat Mehmet Raşit Ocak, Bismil Kanaat Önderleri Derneği Başkanı Hasan Vural, DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Merdanoğlu, Akparti Diyarbakır eski il başkanı Av. Muhammed Şerif Aydın, Bismilli Kanaat Önderleri, ilçenin ileri gelenleri ile Alyamaç, Taş, Karakoç, Azad ve Özdemir ailelerini fertleri katıldı.

Programa Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su'da katılacaktı. Kurum Toplantısı nedeniyle katılmadığı öğrenildi. 

Bismil Kanaat Önderleri Derneği Başkanı Hasan Vural, ilçede Tüm siyasi parti başkanları ve aralarında DEM ile Belediye eş başkanları da davet etmişti. DEM parti Bismil iilçe örgütü son gün programa katılmayacaklarını, Hasan Vural'a bildirildiği ifade edildi. 

Taş Ve Alyamaç Aileleri Barıştı 38

Bismil ilçesinde 15 Haziran 2023 tarihinde Serçeler Köyüne bağlı Şidada mezrasından Taş ailesi ile Sarıhüseyin Mezrasından Alyamaç Aileleri arasında arazi anlaşmazlığı nedeniyle silahlı kavga çıkmıştı. Çıkan silahlı kavgada uzun namlulu silahlar kullanılmış ve olayda her 2 aileden toplam 9 kişi yaşamını yitirmişti.

Taş Ve Alyamaç Aileleri Barıştı 1

Olayın tarafları olan Alyamaç ve Taş aileleri ile akrabaları olan Karakoç, Azad ve Özdemir aileleri arasındaki barış görüşmeleri ilk olarak olaydan 2 ay sonra başladı, ancak görüşmelerden ilk etapta herhangi bir sonuç alınamadı.

Taş Ve Alyamaç Aileleri Barıştı 3

Barış umudu belirdi: Barış görüşmeleri 2 ay önce yeniden başladı

 

Aradan geçen uzun zamanın ardından Bismil ilçesinde Kanaat Önderleri, ilçenin ileri gelenleri ve bazı siyasi parti temsilcileri barış için yeniden temaslarda bulundular.

Taş Ve Alyamaç Aileleri Barıştı 2

Bismil Kanaat Önderleri Derneği Başkanı Hasan Vural, Barış Komisyonu A Grubu Başkanı Ali Bilmez, Nufer Şen, Şükrü Merdanoğlu, Hacı Ömer Çalın, Ramazan Büber, Abdullah Bahar, Edip Müjdeci, Ahmet Çelebi, Muzaffer Cengiz Özaydın, Molla Şakir Platin,  Şeyh Tahir Aydın, Mehmet Kahraman, Feysel Merdanoğlu başta olmak üzere araya giren komisyon 2 ay süren barış görüşmelerinin ardından aileleri barışmak üzere ikna ettiler.

Barış töreni düzenlendi: Törene binlerce kişi katıldı

Taş Ve Alyamaç Aileleri Barıştı 18

Bismil Tarihinin en büyük BARIŞ TÖRENİ'


Uzun çabaların ardından barışmayı kabul eden Alyamaç ve Taş aileleri ile akrabaları olan Karakoç, Azad ve Özdemir aileleri için özel bir düğün salonunda barış töreni düzenlendi. Alyama ve Taş aileleri ile akrabaları olan Karakoç, Azad ve Özdemir aileleri Kur'an'ı Kerim'in altından geçerek barış yemini ettiler.

Taş Ve Alyamaç Aileleri Barıştı 20

Kur’an’ı Kerim tilaveti ile başlayan barış töreninde Bismil Kaymakamı Enver Hakan Zengince, HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı, Gençlik Politikaları Başkanı ve Milletvekili Faruk Dinç, Ak Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu ve Bismil Kanaat Önderleri Derneği Başkanı Hasan Vural birer konuşma yaptılar.

Barış töreninde konuşan Bismil Kaymakamı Enver Hakan Zengince şunları söyledi:

Taş Ve Alyamaç Aileleri Barıştı 4

“Hayır ve hasenat, geleceğin güzelliği sizlerin üzerine nasip olacak. Yoksa bir insanın değeri, bir insanın güzelliği hiçbir şeyle ölçülmez. Kainatta her ne varsa insan doğar. Bir insanın değeri ne bir kainatla, ne bir güneş ve ayla emsal olabilecek değil. Bugün yapılanlar o kadar değerlidir ki, sadece Bismil için değil, insanlık tarihi için önemli bir gün bugün. Allah hayırlarınızı kabul etsin. Bu hayrın gerçekleşmesine vesile olan milletvekillerimiz, kanaat önderlerimiz, toplumumuzun ileri gelenlerinin hepsine teşekkür ediyorum.

Taş Ve Alyamaç Aileleri Barıştı 28

Bugün Bismil'de Diyarbakır'ımız ve memleketimiz için çok önemli bir gündür. Bugün barışın olduğu, muhabbetin olduğu, dostluğun pekiştiği, zorluğun ve sıkıntılı durumların ortadan kalktığı müstesna bir gündeyiz. Hepimize hayırlı olsun. Bugün barış için iştirak eden aileler sabırlı oldular, metanetli oldular, insanlığa ve kendilerine yakışanı yaptılar. Ben inanıyorum ki Allah onların bütün sıkıntılarını, zorluklarını kaldıracak. Rabbim bugün bu ailelere ve bu topluma onu nasip etti. İnsandan daha değerli ve daha güzel ne var bu dünyada. Buradaki aileler bu barışa vesile olarak, bir araya gelerek bütün insanlığın hayatını kurtarmış gibi oldular. Allah hayırlarınızı kabul etsin"

Taş Ve Alyamaç Aileleri Barıştı 30

Konuşmasının devamında Zengince, "Peygamberimize Mekkeli müşrikler tarafından dünyaya dair yapılan tüm teklifleri ret ederek davasını ve inancını seçti. Onun kurduğu İslam medeniyetinin ulaşmadığı toprak, girmediği ev kalmadı. Bize yakışan O'nun duygularına ve davranışlarına göre hareket etmekti, işte Allah bugün buradaki ailelere bunu nasip etti. Bir insanın hayatını kurtaran bütün insanlığın hayatını kurtarmış gibidir. Buradaki aileler de bir araya gelerek bütün insanlığın hayatını kurtarmış gibi oldular. Allah hayırlarınızı kabul etsin, emeği geçenlere şükranlarımı sunuyorum." dedi.

Taş Ve Alyamaç Aileleri Barıştı 32

"Bu barışla geleceğe de katkıda bulundunuz"

HÜDA PAR Mersin Milletvekili Faruk Dinç de hem barışan ailelere hem de bu barışın gizli kahramanlarına şükranlarını sundu.

Kanaat önderlerinin, barış heyetinin bu barışın sağlanması için büyük gayret gösterdiğini dile getiren Dinç, "İyiliği, barışı, kardeşliği seçeceğiz. Siz, bu barışla sadece kendi aranızda muhabbeti sağlamadınız, geleceğe de katkıda bulundunuz. Çocuklarınıza, ailenize, kardeşliği, huzuru ve barışı bıraktınız. Yapıcı yaklaşımınızdan dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum." Diye konuştu.

"Bu barışla sadece aranızdaki muhabbeti sağlamadınız, Bismil'in geleceğine de katkı da bulundunuz"

Taş Ve Alyamaç Aileleri Barıştı 43

Barış töreninde sergilenen tavrın mümince bir yaklaşım olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Bu salona teşrif eden her bir vatandaşımıza ayrı ayrı şükranlarımı sunuyorum. Gerçekten güzel bir görüntü ve ortam. Belki de en çok sevdiğimiz ve konuşmak istediğimiz bir toplantı. Asıl bu barışın ve kardeşliğin gizli kahramanlarına teşekkür etmek istiyorum. Bismil Kanaat Önderleri Derneği kin ve nefretin bitmesi; kardeşlik, huzur ve güvenin oluşması için gerçekten yoğun bir trafik yaşayarak gecelerini gündüzlerine kattılar. Rabbim ecirlerini kat kat versin."

Taş Ve Alyamaç Aileleri Barıştı 44

Dinç, "Rabbimiz 'kötülüğü iyilikle def edin' buyuruyor. Bu toplantı da iyilikle kötülüğün bir olmadığının kanıtıdır. Buradaki aileler 'bizler kardeşliği seçeceğiz' deyip kardeşliği seçtiğiniz için inşallah Rabbimiz sizleri candan dost yapar. Sizler bu barışla sadece aranızdaki muhabbeti sağlamadınız, Bismil'in geleceğine de katkı da bulundunuz, çocuklarınıza bir gelecek bıraktınız. Rabbimiz Müminlerden bahsederken 'yaparlar, ederler, yapıcıdırlar' diye ifade etmektedir. Bozucular ise kafirler, münafıklar ve zalimlerdir. Yapıcı yaklaşımınızdan ve Mümince duruşunuzdan dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Rabbim kardeşliğinizi, dostluğunuzu, muhabbetinizi artırsın." ifadelerini kullandı.

 

Ensarioğlu: “İnşallah bu barış örnek olur"

Taş Ve Alyamaç Aileleri Barıştı 33

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu da bugün hayırlı bir nedenle bir araya geldiklerini belirterek, bu törene vesile olan, katkı sunan herkese teşekkür etti.

"Nefsine yenik düşmeyip toplumun, Allah'ın, vicdanın kendilerinden beklediği bu sulh için adım atan, barışı kabul eden ailelere teşekkür ediyoruz. Allah onlardan razı olsun. Büyük acılar çektiler. Bir yıl önce bu zaman 9 canımızı kaybettik ve bütün toplum bu acıyı yüreğimizde hissettik." diyen Ensarioğlu, kavganın, savaşın kazananının olmadığını belirtti.

Taş Ve Alyamaç Aileleri Barıştı 34

Kavganın, şiddetin ancak acı ve gözyaşı getirdiğini söyleyen Ensarioğlu, savaşın ve kavganın geride yetimler ve sıkıntılar bıraktığını ifade etti.

Ensarioğlu, "Siz, sabredenlerden oldunuz, nefsinize yenik düşmediniz. İntikam almak, nefsini dinlemek kolaydır ama sonuçları hep acıdır. Asıl şeref intikam almak değil sulh yapmaktır. Siz, bunu yaptınız. İnşallah bu barış bölgemizdeki bütün acılara, kavgalara, yaşanan benzer hadiselere örnek olur. Burada bulunan herkes ve ve Kur'an-ı Kerim de şahittir ki siz barıştınız. Sizin artık yüreğinizde geçmişe dair en ufak bir kin, bir hesap kalmadı bundan sonra. Bu barış topluma hayırlı olsun." İfadelerini kullandı.

Bismil Kanaat Önderleri Derneği Başkanı Hasan Vural da sağlanan barışın hayırlı olmasını temenni ederek şöyle konuştu:

Taş Ve Alyamaç Aileleri Barıştı 27

“Bölgede, ülkede benzer hadiselerin yaşanmamasını temenni eden Vural, "Halka hizmet, aynı zamanda Hakk'a hizmettir. Bu düşüncelerle halkımıza hizmet ediyoruz ve etmeye devam edeceğiz. Kanaat önderleri bu hizmeti yaparken hiç kimsenin siyasi düşüncesine, diline, ırkına ve mezhebine bakmadan bu hizmeti yapmaktadır ve yapmaya devam edecektir."

Taş Ve Alyamaç Aileleri Barıştı 6

Taş Ve Alyamaç Aileleri Barıştı 7

Taş Ve Alyamaç Aileleri Barıştı 8

Taş Ve Alyamaç Aileleri Barıştı 9

Taş Ve Alyamaç Aileleri Barıştı 10

Taş Ve Alyamaç Aileleri Barıştı 11

Taş Ve Alyamaç Aileleri Barıştı 12

Taş Ve Alyamaç Aileleri Barıştı 13

Taş Ve Alyamaç Aileleri Barıştı 14

Taş Ve Alyamaç Aileleri Barıştı 15

Taş Ve Alyamaç Aileleri Barıştı 16

Taş Ve Alyamaç Aileleri Barıştı 17

Taş Ve Alyamaç Aileleri Barıştı 19

Taş Ve Alyamaç Aileleri Barıştı 21

Taş Ve Alyamaç Aileleri Barıştı 22

Taş Ve Alyamaç Aileleri Barıştı 23

Taş Ve Alyamaç Aileleri Barıştı 24

Taş Ve Alyamaç Aileleri Barıştı 25

Taş Ve Alyamaç Aileleri Barıştı 26

Taş Ve Alyamaç Aileleri Barıştı 22

Taş Ve Alyamaç Aileleri Barıştı 23

Taş Ve Alyamaç Aileleri Barıştı 35

Taş Ve Alyamaç Aileleri Barıştı 36

Taş Ve Alyamaç Aileleri Barıştı 37

Taş Ve Alyamaç Aileleri Barıştı 40

Taş Ve Alyamaç Aileleri Barıştı 41

Taş Ve Alyamaç Aileleri Barıştı 42

Muhabir: (Hamdullah Çetin)