DİCLE SULLARI MERAK UYANDIRIR

Dicle Bismilin can damarıdır. 

Nerede, Dicle’nin ıslah projesi!!!!

Her yıl kum çukurlarda 3 evladımızı kurban veririz.

Dicle’nin suları merakı kışkırtır, hayali coşturur.
Bir kıyıdan İpek Yolu kervanları ilişir gözümüze, diğer kıyıdan yontma taş çağı insanları el sallar. Bir pamuk tarlasının kıyısından Bismil höyüklerinden birine bakmak, küçük acılarımızı hafifletebilir, dertlerimizi unutturabilir.

I M G 3637

Özellikle de Dicle Nehri kıyısında bir yerleşimden, söz gelimi Bismil’den konuşacaksak, elimizde tavşan kanı çaylarla minderlerimize rahatça yerleşip, ‘Bir varmış bir yokmuş‘ diye başlamalıyız söze. Dinleyeceğimiz gerçek bir masal çünkü ya da masal gibi bir gerçek… “Bir varmış bir yokmuş. Evvel zaman içinde, bundan tam dört bin yıl önce, bereketli Dicle Ovası’na hakim olmak için birbirleriyle sürekli didişen iki güçlü devlet varmış. Birine Asurlular diğerine Hurriler denirmiş. İşte Üçtepe höyüğü hikayeleri ama kimse Bismilin tarihi yerleri kitaplaştırmamıştır. 

Bismil’de bir arkadaşını getirdin nereye gezdireceksiniz. Müzemiz yok, ama tarihi yerlerimiz var, ama sahipsiz!

Bismil ilçesi Diyarbakır şehrimizin 17 ilçesinden biridir. Şehir merkezine yaklaşık 54 km uzaklıktadır. Buraya ulaşmak için şehir merkezinden kalkan dolmuşlarla buraya ulaşmanız mümkündür. Ayrıca buraya demir yolu ile de ulaşmak mümkündür.

Bismil Gezilecek Yerlee

* Bismil Doğası(Cafer'in Nehri)

* Üçtepe Höyüğü

* Kenantepe Höyüğü

* Şahintepe Höyüğü

* Karatepe Höyüğü

* Tepe ziyaret tepe Tepe beldesinde

* Gri Dimsı

* Dicle kenarı 

Bunlardan bir kaç tanesidir. 

Ziyarettepe Tepe beldesi 

Tepe Ziyaret tepesi Asur dönemin Eyalet başkenti idi. 

Kenantepe Höyük

Diyarbakır Bismil gezilecek yerler listesinin 2.sırada bulunan bölgesi Kenantepe Höyük olarak kendini gösteriyor. Bismil ilçe merkezine yaklaşık olarak 15 kilometre uzaklığı bulunan söz konusu alanın hemen bitişiğinden Dicle Nehri oldukça coşkulu bir şekilde akmaktadır.

 Şahintepesi Höyüğü

Diyarbakır Bismil gezilecek yerler listesinin 3.sıra alanı olarak kendini gösteren Şahintepesi Höyüğü, Bismil ilçe merkezine yaklaşık olarak 11 kilometrelik mesafede yer almaktadır. Höyüğün kendini gösterdiği alanın adı Müslüman Tepe olarak dikkat çekmektedir. Yapılan kazı çalışmaları sonucunda söz konusu alanda Tunç Çağı’ndan kalan bir yerleşim olduğu farkedilmiştir.

BİSMİL DE GEZİLECEK YERLER

Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde 9 yerde kazılar yapılmıştır. Bismil'de Hırbemerdon Tepe, Kavuşan Tepe, Ziyaret Tepe, Hakemi Use Tepe,Kenan Tepe, Şahin Tepe, Salat Tepe, Körtik Tepe, Batı Salat Yerleşimindeyapılan kazılarda MÖ 1000 yıllarından günümüze kadar olan tarihi eserlergün ışığına çıkarılmıştır.

Bismil'de 4 bin yıllık sokak yapısı varmış

Diyarbakır Müzesi başkanlığında Bismil ilçesinde yürütülen Müslümantepe arkeolojik kurtarma kazılarında günümüzden 4 bin yıl öncesine ait yan yana dizili evler arasında sokak yapısı bulundu.

I M G 3631

BİSMİL’DE MÜZE KURULMALIDIR

Bismil ilçesinde 43 adet arkeolojik sit alanlarında binlerce eser Diyarbakır ve Şanlıurfa müzelerine götürülmüştür. 

Bu eserler Bismil’de Müze kurularak, Bismil tarihi eserler Bismil müzesinde sergilenmelidir. 

Bismil İlçesi’nde 43 adet arkeolojik sit alanı ve 4 adet tescilli yapı bulunmaktadır. İlçede çok sayıda höyük yer almaktadır.

URFA’ NIN GÖBEKLİTEPESİ VARSA, DİYARBAKIR’IN KORTİKTEPESİ VAR

AMA BİSMİLİN SAHİBİ OLSAYDI KORTİKTEPE, GEDİKLİTEPE GİBİ ÖN PLANA ÇIKARIRDI

 İlçe, yerleşmeler tarihi ve uygarlıkların gelişimi konusunda

büyük önem taşımaktadır. Bismil İlçesi sınırları içinde bulunan Körtiktepe (M.Ö. 10.400), dünya medeniyet tarihi açısından çok önemli ve eşsiz bir yere sahiptir. Yerleşik düzene geçişin başlarında neolitik dönemin seramik kullanımının henüz başlamadığı akeramik safhasında yerleşim görmüş neolitik bir merkez olup, çağdaşlarından farklı olarak daha gelişmiş bir kültür ile yerleşme ve barınma sorunlarını çözmüş, sosyal statülerin gelişmiş olduğu bir medeniyetin izlerini bugüne taşımaktadır. 

Kortiktepe Höyüğü insanlığın ilk yerleşimi

Diyarbakır Bismil gezilecek yerler listesinde ilk sırada yer alan Kortiktepe Höyüğü, asla atmamanız gereken bir yer. Bismil’e gelip burayı görmemek olmaz. Kortiktepe’nin sözlük anlamı aşınmış tepedir. Söz konusu höyükte gerçekleştirilen arkeolojik kazılardan çıkarılan tüm tarihi kalıntılar, Diyarbakır Arkeoloji Müzesi’nde sergiye çıkarılmaktadır. Höyükten genel olarak dini hediyeler çıkmış ve bu hediyelere ulaşılmıştır.

Üçtepe Höyük

Diyarbakır Bismil gezi rehberi listesinin ilk sırada yer alan alanı Üçtepe Höyük olarak dikkat çekmektedir. Bismil merkezine uzaklığı 12 kilometre olarak öne çıkan Üçtepe Höyük aynı zamanda adından da anlaşılacağı üzere Üçtepe Köyü sınırlarında yer almaktadır.

İlçede yer alan Üçtepe Höyüğünde, İlk Tunç Çağı’ndan Roma

Dönemi’ne kadar uzanan 13 yapı katı ortaya çıkarılmıştır. Üçtepe ve kazıları devam eden bazı höyükler Asur medeniyeti tarihi açısından önemli arkeolojik alanlardır. Bunların yanında Hakemi Use Höyüğü, Salattepe, ziyaret tepe höyükleri kazıları önemi ortaya çıkmaktadır. 

I M G 3639

BİSMİL’DE KUŞ GÖZLEMCİLİĞİ POTANSİYELİ VAR AMA ÇALIŞMA YOK 

İlçe doğal yapısı ile de öne çıkmaktadır. Dicle Nehri, İlçenin içinden geçmekte ve ilçede

sulak alanlar oluşturmaktadır. Göçmen kuşların yaşadığı alanların bulunduğu İlçede “kuş gözlemciliği” potansiyeli mevcuttur. 
I M G 3638

LEYLEKLERİMİZE SAHİP ÇIKALIM

İlçe leyleklerin üreme ve yaşama alanlarını içinde barındırmaktadır. İlçenin doğa ve kültür turizmi potansiyeli bulunmaktadır. 

BİSMİL’DE ŞU ANA KADAR HİÇ BİR BELEDİYE BAŞKANI TURİZME BAĞLI ALTYAPI HİZMETLERİ YAPMAMIŞ 

I M G 3635I M G 3634

Ancak ilçede turizm ve turizme bağlı altyapı ve hizmetler henüz gelişmemiştir.

Sadece, 2008 yılı çalışmaları kitabı ile Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında yürütülen

Körtiktepe Tanıtım Kitabı çalışmaları 2013 yılında yürütülmüş ve tamamlanmıştır. Ama yeterli tanıtım yapılmamıştır.

Bismil’de belediyede güçlü bir proje ekibi lazım ama nerede!

Devamı gelecek 

Kaynak: Musa ÇELEBİ