Harita hizmet ve ulaşımda büyük kolaylığın sağlanmasını amaçlıyor.
Diyarbakır’ın Bismil İlçesinde Bismil Haber Gazetesi kurucusu Musa Çelebi çözüm sürecine destek vermek amacıyla hazırladığı Bismil Köy haritası ve Bismil Şehir planı haritasında, yerleşim yerlerinin isimlerini Türkçe ve Kürtçe olarak yazdı.
 
HABERİN VİDEOSU İÇİN LİNKİ TIKLAYINIZ
 
Musa Çelebi tarafından hazırlanan ve Bismil’de yerel yayın yapan, Bismil Haber Gazetesi tarafında basılan, Bismil Haritası ve Bismil şehir planı haritasında ilçe Merkez ve köylerin (mahalle) Türkçe isimlerinin yanı sıra Kürtçe isimleri de yer aldı. İlçe haritasındaki yerleşim yerlerinin isimlerini Kürtçe ve Türkçe olarak güncelledi.  Bismil Haber Gazetesi, Bismil ilçesi köy ve Şehir planı haritası Türkçe-Kürtçe haritasını hazırlayarak kurum ve kuruluşlara dağıttı.
Köylerin Kürtçe isimlerinin de bulunduğu haritanın, vatandaşlara kolaylık sağlayacağını ifade eden, Musa Çelebi ''Köylerin isimleri değiştirilmesine rağmen vatandaşlar, Kürtçe isimleri kullanmaya devam ediyor. Vatandaşlara kolaylık sağlamak amacıyla yayınladığımız, 70x100 cm ebadında Bismil Şehir planı ve 60x40 ebadında Bismil Köy Haritasında köylerin Türkçe isimlerinin yanı sıra Kürtçe isimleri de yer verdik. İki dilli harita ile gerek hizmetlerde gerekse ulaşımda büyük kolaylığın sağlanmasını umuyoruz. Dedi.
1.20150402170521.jpg
ESKİ İSİMLER O YERLEŞİM ALANIN RUHUNU TAŞIYOR.
Eski isimlerin, o yerleşim alanının ruhunu taşıyan, kültüründen, coğrafik yapısından, yaşamından anlamlar taşıyan, o anlamlarla özdeşleşmiş isimler olduğuna dikkat çeken, Musa Çelebi Bismil’de birçok kişi yerleşim yerlerinin Türkçe isimlerini bilmiyordu. Kürtçe isimleri telaffuz edince o köyü tanınmış oluyordu. İlçemizde bu eksiği fark ettik. İlçede Kürtçe-Türkçe köy haritası ve İlçe merkez şehir planı haritası çıkarmak için çalışmaya başladık. Köylerin eski isimleri tespit etmek, haritanın dizgi ve çizimleri yapmak, bilgilerini kişi ve kurumlardan toplamak için 15 gün uğraştık. Haritalar hazırlatıldıktan sonra, Bismil Belediyesi’nde harita mühendislerinden ve Belediye görevlisi Numarataj Abdullah Bayram’dan haritaların incelemesini ve yanlışlık olup olmadığını kontrol edip, onay vermesini istedik. Haritalar Bismil belediye başkanlığı tarafından inceledikten ve hatasız olduğunu onay verdikten sonra baskıya verdik. Ücretsiz ve gazete eki olarak ilçede kamu kurumlara esnaf ve vatandaşlarımıza 4.000 adet dağıtıldı. Dedi.
Hazırladığımız haritada, Türkçe isimlerinin altında Kürtçe isimleri de yer aldığını ifade eden Çelebi, Merkezde 12 mahalle ve 110 Köy (Mahalle) toplam 122 mahalle ve 87 mezranın isimlerinin yer aldığı harita kurum, kuruluşlara ve esnaflara gazete eki olarak dağıttık. İlçe halkı bu konuda teşekkürlerini sundular. İlçemize bir kültür hizmeti sunduğumuz için mutluyuz. Diye konuştu.
 
İLÇEMİZLE İLGİLİ TARİHİ BİR KİTABA İHTİYAÇ VAR.
Bismil’den nüfusunda daha az olan çoğu ilçelerin bile tarihi kitabı olduğunu ifade eden, Musa Çelebi, ilçemizin tarih kitabı yok, Belediye veya Belediye ve kaymakamlık tarafından bir ekip kurup, ilçemizin tarihi kitabı çıkarmasını için çalışma yapılması çok güzel olur. Çünkü 1932 yılına kadar bugünkü adıyla Bakacak (Seyithasan) nahiyesine bağlı küçük bir köy olan Bismil, 1932 yılında Bakacak (Seyithasan) Bucağının Bismil'e taşınması kendisine bağlı 74 köy ve 889 nüfusu ile ilk Nahiye Müdürlüğü kurulmuş oldu. İlçe bu statüsünü 1936 yılına kadar sürdürmüş ve bu tarihten sonra 3197 sayılı yasa ile Diyarbakır’ın altıncı ilçesi olmuştur. 85 yıl önce Bismil bir köydü. 90 yaş ve üzeri ilçemizde 139 kişi yaşıyor. Kurulacak ekip, yaşlı insanlarda bilgi alabilir. Her köy ve mahalleleri gezerek köylerin kuruluşu ve ilçe hakkında bilgi kitaplaşabilir. Bazı kişilerde 60-70 yıl önceki resimler var taranabilir. Bilgiler toparlanarak, İlçemize güzel tarihi bir kitap çıkarabilir. Dedi.  
2.20150402170749.jpg
BİSMİL HARİTASI DETAYLI HAZIRLANDI
Haritaları çok ince detayları ile hazırladığını ifade eden Musa Çelebi, Bismil köy haritasında karayolları, Asfalt, yol, stabilize yol ve ham yolları belirlenerek, Her köyün nüfusu ve ilçe merkeze uzaklığı, Türkçe ve Kürtçe adları ve mezraları güncellenerek basıldı. Harita yaparken, Bismil’de tüm köyleri gezerek ve muhtarlardan ve vatandaştan Kürtçe isimleri sağlıklı alınarak düzenlendik. Kuruluşlardan inceledikten sonra baskıya verdik. Bismil Şehir planı haritasında hem köylerin Türkçe- Kürtçe adları ve Bismil’de mahallenin sınırları, bulvar kavşak, cadde ve tüm sokakların adları, İlçede kamu kurumların yerleri, Okullar, Cami ve Kuran Kursu, taziye yerleri, Belediye halk evleri, Bankalar, Fabrika ve sanayi sitesi,  ağaçlandırma  alanları, park ve yolları, Haritanın üst tarafta Bismil kuruluş tarihçesi, İlçede okuma yazma durumu, medeni durumu ve cinsiyetine göre nüfusu Yaş grupları, İlçede Tüm okulların isimleri, belirgin bir şekilde gösterdik. Haritalarda Türkçe ve Kürtçe karakter kullandık. Haritanın hazırlamasında diğer kurumların yanı sıra Bismil belediyesinin katkısı çok oldu. Haritaların hazırlamasında destek ve katkıları sunan kurum ve kuruluşlara teşekkür ederiz. Diye konuştu. 
 
HABERİN VİDEOSU İÇİN LİNKİ TIKLAYINIZ
 
 
 
 
 
Editör: Haber Merkezi