Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının "Yerinde Dönüşüm Projesi"ne başvuranlar, devletin sağladığı hibe ve kredi desteğiyle kendi konutlarını inşa ediyor.

6 Şubat'ta meydana gelen depremden etkilenen bölgenin ayağa kaldırılması için Bakanlık denetiminde TOKİ güvencesiyle hayata geçirilen "Yerinde Dönüşüm Projesi" için çok sayıda talep alındı.

Bu kapsamda hak sahibi olan kişiler devletin sağladığı hibe ve kredi desteğiyle kendi konutunu inşa etmeye başladı.

Bismil’de kaç yapı için yıkım kararı verildi?

6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş merkezli depremler Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde büyük bir yıkıma neden oldu.

Depremlerin ana merkezi olan Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesine Yaklaşık 420 kilometre uzaklıkta bulunmasına rağmen Bismil İlçesi de ‘yüzyılın Felaketi’ olarak nitelendirilen depremden etkilendi.

Bismil ilçesinde 592 bina ağır hasar aldı. Ağır hasarlı yapıların büyük bir çoğunluğu yıkıldı.

185 bina da orta hasar aldı. Bunun yanı sıra binlerce yapı da hafif hasarlı olarak kayıtlara geçti.

Öte yandan depremlerde orta derecede hasar gören 185 yapı ile ilgili güçlendirme başvuruları yapılmadığından bu 185 yapının da yıkımına karar verildi.

Bismil’de yerinde dönüşüm kapsamında ilk inşaatlar başladı

 

Bismil ilçesinde yerinde dönüşüm kampanyası için başvuruda bulunup başvuruş onaylanan vatandaşlar, devletin sağladığı hibe desteği ile kendi konutlarını yapmaya başladı. Bismil’de ilk inşaatlar Şentepe ve Esentepe Mahallelerinde yapılıyor.

Devlet ne kadar hibe veriyor?

Bismil ilçesinde "Yerinde Dönüşüm Projesi"ne başvuran vatandaşlara devlet tarafından 750 bin TL hibe ve 10 yıl sonra geri ödemeli yüzde sıfır faizli kredi veriliyor.

Hangi şartlar aranıyor?

"Yerinde Dönüşüm Projesi"ne başvuran vatandaşların 6 Şubat tarihli Kahramanmaraş merkezli depremlerde evlerinin ağır veya orta hasar almış olması ve yıkım işlemlerinin sona ermiş olması gerekiyor. Ayrıca başvuracak hak sahiplerinin mülkünün tapusunun müstakil tapu olma şartı bulunuyor.

Başvurmayanlar ne olacak?

Yukarıdaki şartları taşıdığı halde "Yerinde Dönüşüm Projesi"ne başvurmayan hak sahipleri dilerlerse AFAD tarafından TOKİ işbirliği ile yaptırılacak toplu yaşam alanlarındaki konutlara başvurabilecekler. Hak sahipleri, gerekli şartları taşımaları ve başvuru yapmaları halinde bu haktan yararlanabilecekler.

Hak sahipleri "Yerinde Dönüşüm Projesi" ve toplu yaşam alanlarından aynı anda faydalanamayacak, ikisinden birini tercih etmek zorundalar.

Muhabir: (Özgür Ağar)