4 PROJE

KÖRTİKTEPE TEMA TASARLAMA VE İNŞA EDİLME PROJESİ 

Yazan:,Musa Çelebi 

I M G 5034

Körtiktepe başka illerde olsaydı. Şimdi tüm Tv’ler bahsederdi.

Kaymakamlık ve Belediye hizmet binalarının giriş ve karşılama bölümlerinin Körtiktepe temasıyla tasarlanması ve inşa edilmesi gerekmektedir. 

Bu proje; Kaymakamlık, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Bismil Belediyesi, Üniversite, Müze Müdürlüğü ortaklaşa yürütülecek bir projedir. 

Bismil'in bu eşşizdeğerlerinin ilçenin kimliğine etki etmesi ve aidiyet kazanması gerekir. 

Bismil'in sahip olduğu evrensel değerlere sahip çıkalım. 

Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde yaklaşık 12 bin 500 yıl öncesine ait 30 bini aşkın eserin çıkarıldığı Körtik Tepe'deki kazılar, tarihe ışık tutuyor. Kazılar sayesinde, insanlığın tarımsal üretimden önce de yerleşik düzene geçtiği tespit edildi.

Bismilin sahibi olsaydı, Bismil müzesi olurdu. 30 bin eser başka illerin müzelerinde; 

Bismil'in sahip olduğu evrensel değerler, gerek bölgede gerekse de ilçede kurumsal paydaşlar ve halk tarafından yeterince bilinmemektedir. 

I M G 5114

Özellikle son dönemde yapılan kazılarda başta Körtiktepe kazıları olmak üzere insanlık tarihi açısından döneminde Yakındoğu coğrafyasında görülmemiş bir medeniyet, zenginlik ve taş sanatı ürünlerine ulaşılmıştır. 

BİSMİL’DE TARİH FIŞKITIYOR

Yapılan diğer kazılarda da neolitik döneme aityerleşim yerleri, Tunç Çağı, Asur Dönemine ait saray kalıntıları, şehir kalıntıları vediğer dönemlere ait buluntular elde edilmektedir. 

Dünya insanlık tarihinde bir ilk Bismil’de bulundu

Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Özkaya anlatımlara göre;  Körtik Tepe'nin Orta Doğu'nun en önemli yerleşim merkezlerinden biri olduğunu altını çizerek , "Yerleşik düzene geçiş olarak nitelendirilen döneme ilişkin birçok bilinmezlere yeni yaklaşımlar getiren bulgular, burada ortaya çıkarıldı. Körtik Tepe, bulgularıyla bilinmeyen birçok konuya açıklık getirerek arkeolojide çığır açtı." ifadelerini kullandı.

I M G 5108

TARIM ÖNCESİ TOPLULUKLAR BİSMİL DE YAŞIYORDU. 

Buradaki yaşamın milattan önce 10 bin 450 yıl öncesine dayandığını dile getiren Özkaya, "Bugüne kadar o dönemde insanların av peşinde yiyecek topladığı biliniyordu. Yerleşik düzen söz konusu değildi. Burada yerleşik düzeninin bütün gereklerini yerine getiren, tarım öncesi topluluktan bahsediyoruz. Bu, dünya insanlık tarihinde bir ilk durumundadır." dedi.

BİSMİL KÖRTİKTEPE YAŞI, URFA GÖBEKLİTEPE İLE AYNI DÖNEMDE AMA BİSMİL SAHİPSİZ OLDUĞUNDA URFA ÖNE ÇIKTI

Dicle Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Vecihi Özkaya gazetecilere şunları söyledi.  Bismil Körtiktepe, Tarımın keşfiyle insanların yiyecek aramaktan vazgeçip bunun yerine yiyecek üretimine başladığı, bunun da yerleşimi zorunlu kıldığı gibi bir kural vardır. Çok genel geçer olan bu kural, Körtik Tepe ile geçerliliğini kaybetmiştir. Burası, bilinenlerin yeniden ele alınmasını zorunlu kılmıştır. Çünkü Körtik Tepe'de avcılık ve toplayıcılık yapıp, yerleşik düzende yaşayan bir topluluk var." diye konuştu.

I M G 5110

BİSMİL’DE KURUMLAR SESSİZ 

Bu nedenle Bismil'in yönetimsel kurumlarının bu kimliği yansıtmaları ve ilçenin tanıtımına katkıda bulunmaları stratejik bir adım olarak görülmektedir. 

BİSMİL İLÇE KİMLİĞİ VAR -TANITAN KURUM GEREKİYOR

Bismil ilçe kimliği Körtiktepe ile gerek ilçe dışından gerekse de ilçe İçerisinden çok sayıda kişinin ziyaret ettiği Kaymakamlık ve Belediye hizmet binalarının Bismil’in bu değerlerini sahiplenmesi ve ilçe kimliği olarak yansıtması büyük önem taşımaktadır. Proje ile Kaymakamlık ve Belediye hizmet binalarının giriş bölümlerinin özel bir tasarım süreciyle tasarlanması, görsel elemanlarla Bismil’intarihini ve değerlerini yansıtacak biçimde inşa edilmesi gerekmektedir. 

Bismil Kaymamlığı ve Bismil Belediyesi Körtiktepe Tema tasarlama Proje uygulamaya koymaları halinde, Bismil'in kent kültürü ve kimliğinin gelişmesine büyük katkı sunulacaktır.

RESMİ KURUMLARA BİSMİLİN TARİHİ BİLİNCİ İLE İLGİLİ RESİMLER ASILMALI

Proje ile ilçe dışından ve içinden kişilerin Bismil kimliği ve tarihi ile algılarının oluşması sağlanacak, Bismil'in tanıtımına, ziyaret edilmesine ve ilgi çekmesine stratejik etki edilecektir. İlçede kültürel miras bilinci, turizm bilinci ve farkındalığı oluşmasına katkı sunacaktır. 

Kaynak: Haber Merkezi ve Musa Çelebi