BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Florencia Soto Nino, günlük basın toplantısında konuya ilişkin açıklamada bulundu.

Gelişmelerin "çok endişe verici" olduğunu aktaran Nino, durumun Genel Sekreter'in de daha önce uyardığı "bölgeye yayılma riskini" ortaya koyduğunu söyledi.

Nino, saldırıyla ilgili henüz tüm detayların netleşmediğini belirterek, "Genel Sekreter, tüm taraflara azami itidal ve acilen bölgesel gerginliği azaltma çağrısında bulunuyor." dedi.

SALİH ARURİ KİMDİR?

Salih El Aruri, 1966 yılında Ramallah'da doğdu. El-Halil Üniversitesi İlahiyat Bölümü'nden mezun olan Aruri, Kassam Tugayları'nın da kurucuları arasında yer almıştır.

İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın Batı Şeria'daki ilk yapılanmasının kurulmasında rol alan Aruri, 1992 yılında israil tarafından gözaltına alınmış ve 15 yıl hapse mahkûm edilmiş ve 2007 yılında çıkmıştır.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre Aruri, Hamas'ın Batı Şeria'daki liderlik organları tarafından mevcut dönem (2021-2025) Batı Şeria sorumlusu olarak atandı.

Batı Şeria'da direniş adına önemli çalışmalarda bulundu

İşgal rejimine yönelik gerçekleştirilen birçok operasyonda da söz sahibi konumunda yer alan Şehit Aruri, özellikle Batı Şeria'da direniş adına önemli çalışmalarda bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan arananlar listesinde ise Salih Aruri'nin yakalanması için 5 milyon dolarlık ödül ilanı verildiği bilgisi yer almıştı.

Beyrut'a düzenlenen hava saldırısında şehit düşen HAMAS liderlerinden Salih Aruri son röportajında şu ifadeleri kullanmıştı:

"Filistin halkının bir parçasıyım. Her gün şehid veriyor halkım. Şehadet bize de uğrar ise memnuniyetle karşılayacağım." (Haber: Erol Baran)

Kaynak: EROL BARAN