Büyük ve küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin samana olan ihtiyacı geçen yıllara oranla daha az olması saman stoklarının satılmamasına neden oldu.

Bismil’in Topraklı (Hılanı) köyünde Biçer Döver ile saman işi yapan Muhtar Hamit Şen, Saman satıcıları 2023 yılı sonu 2024 yılı başı havaların beklendiği gibi kar yağışlı geçmediğine değinerek ellerinde bulunan saman yığınlarının satılmadığını söyledi.

I M G 3825

SADECE BİSMİL’DE ŞU AN 100 BİN TON SAMAN STOĞU VAR 

Diyarbakır’ın Bismil, Silvan, Sur, Çınar ilçelerinde ovasında stok halde saman yığınlarının olduğunu söyleyen Hamit Şen, kar yağışı ve düşük hava sıcaklığının kış mevsiminde pek fazla etki göstermediğini aktarırken bu durumun Büyük ve küçükbaş hayvan yetiştiricileri için kara, saman satıcıları için ise zarara neden olduğunu ifade ederek, şu an elinde ortağım Suat Çelebi ile birlikte 1.500 ton saman stoğu bulunduğunu ifade etti. 

Şen, sezon başında kendisine kilo başı 1,30 TL mal olduğunu söylediği buğday samanları için kış mevsimi boyunca müşteri çıkmadığını baharın gelişiyle birlikte ellerindeki stokları eritme umudunun da kalmadığını ifade ederken “Beyaz saman denilen buğday samanı bu yıl hiç para etmedi. Zararına satış yapmak istediğimiz halde alıcısı olmuyor. Çünkü Mart Ayıyla birlikte Bahar geldi yetiştiriciler hayvanlarını meralara salmaya başladı. Ağırda ve çiftliklerde beslenen hayvan sayısı büyük oranda azalınca stok haldeki samanlarımız elimizde kaldı.” dedi.

YENİ SEZONDA BUĞDAY BİÇERDÖVERLER SAMAN YAPAN AZALACAK, PATOZSUZ ÇALIŞACAKLAR 

Hamit Şen, 2024 biçim sezonunda samanın para etmemesi ve yüksek maliyetler( Şöför, Yakıt) saman toplayanın az olacağını söyledi.

Şen, samanın paketleme maliyeti kg başı 0,75 Kr maliyetidir. Dedi. 

Muhabir: Sedat Erdinç