Etkinliğe, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'nden Genel Müdür Vekili Ferhat Çolak, STK temsilcileri, Japonya Büyükelçiliği 2. Katibi ve iş insanları katıldı.

"Key Ma Kadın Kooperatifi"

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, açılış konuşmasında, proje kapsamında Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'nın Gastro İnovasyon Merkezi bünyesinde kadın kooperatifleri kurulduğunu ve kırsaldaki diğer kadın kooperatifleriyle işbirliğinin desteklendiğini belirtti.

Kaya, "Key Ma Kadın Kooperatifi"nin proje desteğiyle kurulduğunu ve diğer kadın kooperatifleriyle bir araya gelerek yöresel gıda üretiminde kapasite oluşturacaklarını ve ürünlerin satışını sağlayacaklarını ifade etti. Ayrıca, tarım ve gıda sektöründe kadınların üretimini belgeleyen bir fotoğraf yarışması düzenlendiğini vurguladı.

Japonya Hükümeti desteği ile...

Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil ise, dünyadaki gıda ve tarımla ilgili çalışmaları organize edip geliştirerek gıda güvenliğini sağlamayı amaçlayan kısaca FAO yani Dünya Gıda Örgütünün Türkiye Temsilciliği tarafından teknik destek verilerek yürütülen programın kapanış etkinliği için bir arada olduklarını ifade ederek, "Japonya Hükümeti desteği ile bu kapsamda yürütülen proje kapsamında ilimizde Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odamızın Gastro İnovasyon Merkezi bünyesinde en somut ifade ile Yöresel ürün lezzetlerinin geliştirilmesi ve satış noktalarının oluşturulması amacıyla Key Ma Kadın Kooperatifi kurulmuş ve faaliyetlerine başlamıştır” diye konuştu.

FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık ise, projenin kırsal alanlardaki yaşam kalitesinin iyileştirilmesinde kritik bir rol oynadığını ve katılımcıların tarımsal üretimde verimliliklerini artırma ve yeni iş olanakları bulma konusunda önemli adımlar attığını belirtti. Ayrıca, "Üretici Kadınlar Fotoğraf Yarışması"nın kadınların tarımsal üretim süreçlerindeki önemli rollerini görsel olarak anlatmayı amaçladığını ve yarışmada seçilen eserlerin etkinlikte sergilendiğini sözlerine ekledi.
 

Kaynak: İHA