Bakan Bayraktar ve beraberindekiler, Esnaf ziyaretinde sonra, Gençlik buluşmasına katıldı.

Daha sonra bir düğün salonunda Kanaat Önderleri buluşmasında muhtar ve halkla iftarlarını açtı. 

I M G 3592

Bakan Bayraktar'a, AK Parti Diyarbakır milletvekilleri Galip Ensarioğlu, Suna Kepolu Ataman, Mehmet Sait Yaz, AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Raşit Ocak, Tarımsal Strateji ve Politika Geliştirme Merkezi (TARPOL) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mehdi Eker ve AK Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Halis Bilden eşlik etti. 
iftar yemeğine Diyarbakır valisi ve Büyükşehir belediye başkanı Ali İhsan Su, Bismil Kaymakamı ve Belediye Başkan v Enver Hakan Zengince'de katıldı. 

I M G 3593

İLÇE BAŞKANI ÖZAYDIN KONUŞTU

Özaydın, Bismil için Tarıma Dayalı Organize Sanayi bölgesine ihtiyaç olduğunu ifade ettikten sonra, konuyu Elektrik enerji sorununa değindi.

Ak parti Bismil ilçe Başkanı Müzaffer Cengiz Özaydın konuşmasında,  Bilindiği üzere, Bismil arazilerinin ortasında kadim Dicle Nehrimiz akmaktadir. Bu arazilerin sulanma sekli Kuzey ve Güney olmak üzere sağlı ve solu 2'ser kilometre uzunluğunda sulama borusu döşenerek, elektrikle pompaj sistemiyle sulanmaktadir. Daha da Güneye dogru gidildiğinde yer alti kuyularımız, ortalama 300 ile 400 metre derinlikte olup, elektrik enerjisi gücüyle suya hasret topraklarimizi suya buluşturmaktadır. Ancak elektrik maliyetleri çiftçilerimiz üzerinde büyük bir yük getirmektedir. Bilindiği üzere  daha önce uygulanan indirimler sona erdiğinde, Sulama kanalları devreye girene kadar çiftçilerimize elektrik enerji indirimi konusunda  sayın Enerji bakanımıza yardim etmeniz ricasinda özellikle bulunuyoruz.  Diye konuştu. 

I M G 3595

DEDAŞ VE DEPSAŞ GENEL MÜDÜRLERİ DE HAZIR BULUNDU 

Çiftçiler iftar yemeğinde sonra Pamuk üreticileri başkanı ve Kanaat önderleri başkanı Hasan Vural ile ilçe başkanı Muzaffer Cengiz Özaydın, Enerji Bakanı Bayraktar ile özel odada çiftçilerin elektrik sorununu görüştü. Görüşmeye Bakan Bayraktar ve eski Tarım bakanı Mehmet Mehdi Eker ile Diyarbakir milletvekilleri ile Dedaş Bölge Müdürü Yaşar Arvas, Depsaş Bölge Müdürü Murat Karagüzel, Dedaş Diyarbakır İl Müdürü Uğur Bülent Yaka ve Depsaş Diyarbakır il müdürü Ali Gevancı hazır bulundu.

BAKAN BAYRAKTAR DİYARBAKIR ÇİFTÇİ TEMSİLCİLERİ İLE 30 DAKİKALIK ÖZEL GÖRÜŞME YAPTI. 

Görüşme konusunu Bismil Haber gazetesine anlatan, Bismil Pamuk üreticileri başkanı ve Kanaat önderleri başkanı Hasan Vural, sayın Enerji Bakanımız Bayraktar’a, 

Aşağıda bu talepleri ilettik. 

Bölgemize GAP sulama sistemleri devreye girene kadar hükümetimiz ve Tarım Bakanlığımız tarafindan tarımsal sulamada kullanilan elektrik bedelini %50’ni sübvanse edilmesi çiftçilerimiz istiyor. Buna benzer uygulama geçmiş yıllarda yapılmıştır. Destekleme orani %50 olduğu taktirde 4,5 milyar TL miktarinda bir paraya ihtiyaç olacaktır bu para, Diyarbakir, Urfa, Mardin, Şirnak, Batman bölgelerinin sulama alani elektrik indirimi için kullanılması  ve 2024 bütçe hacmini göz önünde bulundurduğumuzda bu miktar her zaman temin edilebileceği kanaatindeyiz. 

1-Dicle elektrik A.S.'nin kendisi; tarimsal sulamada kullanılan elektriğe %50 indirim yapmayı beklediklerini, çünkü Diyarbakir ilinde kullanilan elektriğin ancak %12' si sulamada kullanilmaktadir, bu miktar cok az oldugu için elektrik şirketine büyük bir yük getirmeyecektir,

2-Devletimiz; Diyarbakir ilinde GAP projesi içinde yer alan Silvan baraji ve buna bağlı küçük barajlar ile Silvan tünelinin ve bununla bağlı sulama sistemlerini 2 yil içinde bitirebilecek potansiyele sahip olduğuna inaniyoruz. Sahada çalışan müteahhit iki vardiye çalışarak veya ayni anda 2-3 ekip kurarak çalışmaları hizlandirmalari elzem olduğunu düşünüyoruz. Sulama sistemleri devreye girdigi taktirde elektrik sorun tamamen ortadan kalkacaktır. Bölgemiz huzura ve refaha kavusacaktir.

3. Tarımsal sulamadaki elektrik faturalari, hasat zamaninda ödenmelidir ve gecikme faizi alinmamalidir. Ödemeler pamukta, 15.12.2024, dane misirda 30.10.2024 bugdayda 15.08.2024 tarihileri son ödeme günleri olması çiftçiler için uygundur.

Eabae352 8456 4541 9Afb 1Ab52978Be42

Elektrik faturaların ödenmesinde, elde olmayan nedenlerden dolayi gecikmesi halinde, Dicle elektrik haciz islemlerini başlatmaması gerekir ve çiftçi ile kurum karşılıklı görüşerek beraber bir çözüm üretilmelidir. Diye söyledik.

ÇİFTÇİ  TEMSİLCİLERİN ÖNERİLERİNE BAKAN NE DEDİ 

Başkan Hasan Vural, bu 3 önerilerimize Enerji Bakanımız Bayraktar şöyle dedi. çiftçilere %50 elektrik indirimi için Enerji Bakanı olarak destek veriyorum. Ama bu indirim 3 bakanlıklar arası kararla olur. Tarım bakanı ve Maliye bakanı ile görüşeceğim. Bu konuda çiftçilerimiz için elimde geleni yapacağım. Dedi. 

9E8E5239 2825 43E0 8580 4C367021D2A4

Vural, Tarımsal amaçlı elektrik faturaları hasat döneminde ödenecek mi?” sorumuza Enerji bakanı olumlu baktığını şeklindeki açıklamasını hatırlatarak,  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Tarımsal sulama amaçlı elektrik kullanan abonelerin faturalarının aylık olarak kesinti ve gecikme faizleri ile çiftçilerimizin icra dosyalarına kolaylıklar sağlayacaklarına ve ödemeleri hasat sonunda yapılması için kendi bakanlığı bünyesinde sağlayacağını ifade ettiğini söyledi.

Hasan Vural, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile çiftçilerin elektrik sorunu için yapılan görüşmenin olumlu geçtiğini bu konuda Eski Tarım Bakanımız Mehmet Mehdi Eker’de destek verdiğini ifade etti. 

Vural, bu konuda Bakanlarımıza çiftçiler adına teşekkürlerimizi sunuyoruz. Diye konuştu.

ENERJİ BAKANI BAYRAKTAR'A ÇINAR İLÇESİNDEDE ÇİFTÇİLER SORUNU DİLE GETİRDİ

Çınar Yaprakbaşı Muhtarı Şeref Bakır, Bismil haber gazetesine yaptığı açıklamada, Çınar'da Enerji  Bakanı Çok güzel konuştu.  Ama burada Bismil çiftçilerin Desdek ve katkınız büyük; Çınar'da bu konu konuşuldu ve bakan bunun üzerinde duracağına söyledi. biz de onu kararlı gördük dedi. 
 

29Cac982 Bc2F 4848 880F 2Cfed68E372D559B2B85 9Cf5 490F 951C D1Cac33Af86D83C01E06 B4D0 4C9B B5C0 92Ba6657Ec2A

Muhabir: Sedat Erdinç