Diyarbakır'da, Kralkızı ve Dicle barajlarındaki suyu dört ilçeye ulaştıracak 218 kilometrelik cazibe ana kanalının inşası 2019 yılında o zamanın DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, basın kuruluşlara yüzde 99 tamamlandı. Demişti.

Arada 5 yıl geçti. Hala tam bitmedi. Bu sene yağan yağışa yazık olur. Baraj su dolu, sifonlar arızalı veya yeni takılacak.

ÇİFTÇİLERİN UMUDU MUHARREM ÇAĞLANCI


DSI 10. Bölge Müdürü olarak bölgemize atanan Muharrem Çağlancı görevine başladı.

Kendisine görevinde başarılar dileriz.

Edinilen bilgilere göre; yeni müdür Muharrem Çağlancı, çiftçilikten gelme, suyun öneminin farkındadır. 
Göreve başlanır başlamaz baraj ve kanalların üzerinde durduğu ifade ediliyor. 
 

I M G 6515

I M G 6512

İlk etapta 24 Haziran’da Üçtepe, Köseli, Türkmenacı köyleri 38. Sifon suyu bırakılacak. 

Bismil Barava bölgesinin Ana kanallarına su bırakılacağı öğrenildi. 

Bismil Çiftçileri, Havalar çok sıcak gidiyor. Haziran ayı çok sıcak geçmektedir. Pamuklar erken su istemektedir. Kralkızı Dicle barajının ta Savur ilçesine kadar geçen sulama kanalında su beklemekteyiz. Diye konuştular. 

ÇİFTÇİLER HER GÜN BİSMİL HABERİ ARIYOR. LÜTFEN DSI’YE SÖYLEYİN SUYU BIRAKSINLAR 

Çiftçiler Güneydoğu Diyarbakır ilinde tüm baraj ve kanalların yıllar önce bitmesi gerekirken hala %20 bitmiştir. Bunun gecikmesi sulamanın elektrikle yapılmasına sebebiyet vermektedir. Bu durumda Dedaş ile çiftçi arasında çok büyük sıkıntılara sebebiyet vermektedir. Denildi. 

Diyarbakır'da Kralkızı ve Dicle barajlarındaki suyu Kayapınar, Ergani, Çınar ve Bismil ilçelerine taşıyacak 218 kilometrelik cazibe ana kanalında oluşmaktadır. 

"DSI, Projenin büyüklüğü nedeniyle sulama tesisleri, isale kanalı, cazibe ve pompaj sulamaları, kısımlara ayrıldı. 

Dicle Barajı'ndan sulama suyunu iletecek isale kanalı, cazibe sulamasının birinci kısmı ile pompaj sulamaları 2019 yılında tamamlandı. Yetkililer geçen sene dediler 2024 yılı Kralkızı Dicle barajı suyu bırakacağız. Bu sefer sifon arızaları çıktı. 

I M G 6514

çiftçiler yıllardır hayalinin gerçek olmasını bekliyor "

Sulu tarım yapılmayan arazilerde verimin çok düşük olması nedeniyle bazı üreticilerin kendi imkanlarıyla açtığı kuyulardan elektrik enerjisiyle çıkardığı suyla ürünlerini sulanıyor. 

Bu sefer elektrik enerjisinin maliyeti yüksek çıkıyor. Çiftçi dört gözle barajdan sulama ile Projenin gerçekleşmesiyle bu maliyetten kurtulacak. Bu proje sayesinde Kayapınar, Ergani, Çınar ve Bismil'de çiftçinin hayali gerçek olacak. 

Muhabir: Sedat Erdinç