Saha ziyaretinde yürütülen çalışmaları yerinde değerlendiren heyet, proje kapsamında devam eden imalatlar hakkında yetkililerden bilgi aldı. Ardından şantiye toplantı salonunda gerçekleştirilen değerlendirme toplantısında çalışmaların son durumu, iş programı ve hedeflenen süreç masaya yatırıldı.

DSİ yetkilileri, projenin planlanan takvim doğrultusunda ilerlediğini belirterek, sulama altyapısının en kısa sürede tamamlanması için çalışmaların aralıksız sürdürüldüğünü ifade etti.

Kralkızı-Dicle Cazibe Sulaması 4. Kısım Şebeke İnşaatı, Diyarbakır’ın Çınar ve Bismil ilçeleri ile Mardin’in Savur ilçesi sınırları içerisinde bulunan yaklaşık 166 bin 220 dekarlık tarım arazisini modern sulama sistemine kavuşturmayı hedefliyor.
DSİ verilerine göre, 4. Kısım ana kanal ve şebeke hattı sayesinde sulama hizmeti alacak yerleşim yerleri şu şekilde sıralanıyor:

Çınar ilçesinde Cumhuriyet, Fatih, Ekinveren, Belenli, Çukurbaşı, İncirtepe, Hasköy, Aktepe, Çataltarla ve Meydanköy mahalleleri,
Bismil ilçesinde Kazancı, Mollamus (Meydanlık), Ağıllı, Koğuk, İsapınar, Doruk, Harmanlı, Tepecik, Pınarbaşı, Gedikbaşı, Ahmetli, Topraklı ve Güzelköy mahalleleri,

Mardin’in Savur ilçesinde ise İşgören, Şenocak, Kocahüyük, Kırkdirek ve Soylu mahalleleri proje kapsamında yer alıyor.
Proje sayesinde Kralkızı Barajı ile Dicle Barajı’ndan alınan su, 218 kilometrelik ana kanal hattı üzerinden yer çekimi (cazibe) sistemiyle tarım arazilerine ulaştırılıyor. Enerji maliyetini azaltan bu sistem sayesinde bölgede tarımsal verimliliğin artırılması, su kaynaklarının daha verimli kullanılması ve üreticilerin modern sulama imkanlarından faydalanması hedefleniyor.

Tamamlandığında bölge tarımına önemli katkı sağlaması beklenen Kralkızı Dicle Cazibe Sulaması Projesi’nin, hem üretim miktarını hem de çiftçilerin gelir seviyesini artırarak Diyarbakır ve Mardin’deki tarımsal kalkınmaya ivme kazandırması öngörülüyor.



