Neredeyse tüm sosyal medya platformlarında, kullanıcılar aile içi anılardan arkadaş çevresindeki olumlu-olumsuz olaylara kadar pek çok paylaşım yapabiliyor.

Sosyal medyanın hayatımızda aktif bir rol almasıyla, bu platformlarda çocukların fotoğraflarının paylaşılması mahremiyet açısından büyük riskler taşıyor.

Uzmanlar, ebeveynleri sosyal medyada çocuklarının fotoğraflarını paylaşırken dikkatli olmaları konusunda uyarırken, çocuklara dijital mahremiyet bilincini yasaklar yerine uygun ve sınırlı bir alan oluşturarak kazandırmanın önemine dikkat çekiyor.

Klinik Psikolog Cumali Aydın, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, sosyal medyanın günümüzün bir gerçeği olduğunu belirterek, "Herkes bir şekilde işi gereği veya sosyalleşmek amacıyla paylaşım yapabiliyor. Ancak hayat sadece sosyal medyadan ibaret değil. Sanal mecralarda kendimizi gösterdiğimiz imajlardan ibaret değildir" dedi.

"İleriye Dönük Paylaşımlar Önemlidir"

Sosyal medyada çocukların fotoğraflarının paylaşılmasına dikkat çeken Aydın, ebeveynlerin bu konuda sorumluluk taşıdığını ifade etti. Aydın, "Ebeveynler, doğum günü, özel günler, mezuniyet gibi anları paylaşmak isteyebilirler. Ancak bu paylaşımların kimler tarafından görüleceğine dikkat edilmelidir. Mahremiyeti ihlal edebilecek kişiler de bu paylaşımları görebilir. Çocuklar büyüdüğünde bu paylaşımlar onları utandırabilir veya sosyal çevrelerinde baskı görebilirler. Bu nedenle, çocukların imajına veya toplumdaki konumlarına zarar verebilecek paylaşımlar yapılmamalıdır. İnternette paylaşılan bir şey silinmez ve gelecekte nasıl bir etki yaratacağını bilemeyiz" diye konuştu.

"Mahremiyet Konusuna Özen Göstermek Önemlidir"

Aydın, yapılan paylaşımların kimler tarafından görüldüğüne dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, "Çekirdek ailede yapılan bir şeyi belki akrabalarımızın görmesini isteriz, ama daha geniş bir kitlenin görmesini istemeyebiliriz. Mahremiyet konusuna özen göstermek ve ileride doğurabileceği sorunları göz önünde bulundurmak çok önemlidir" dedi.

"Yasaklayarak Değil, Sınırlandırarak Eğitim Verilmeli"

Sosyal medyanın yasaklanarak ortadan kaldırılamayacağını belirten Aydın, "Mahremiyet eğitimi, tableti veya telefonu tamamen yasaklayarak verilmez. Çocuklar bu dijital dünyayla bir şekilde tanışacaklardır. Bu nedenle, kontrollü ve sınırlandırılmış bir kullanım sağlanmalıdır. Tarayıcılarda ebeveyn modlarını aktif etmek ve belli kurallar çerçevesinde kullanım sağlamak önemlidir. Yasaklayarak değil, uygun ve sınırlı bir alan oluşturarak çocuklara mahremiyet eğitimi verilmelidir" ifadelerini kullandı.

Cocuklarinizi Dijital Dunya Ile Basbasa Birakmayin

Kaynak: (İLKHA)