Sinüzit, yüz kemikleri arasında bulunan havalı boşlukların iltihaplanması sonucunda ortaya çıkar. Akut ve kronik olmak üzere iki türü vardır. Akut sinüzitte, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, yüz ve baş ağrısı gibi belirtiler görülürken, kronik sinüzitte daha çok burun ve geniz akıntısı, burun tıkanıklığı gibi belirtilerle karşılaşılır. Kronik sinüzit, üç aydan daha uzun sürer.

Çocuklarda sinüzitin belirtileri yetişkinlerden farklılık gösterebilir. Örneğin, 5 yaşın altındaki çocuklarda baş ağrısı nadir görülürken, büyük çocuklarda daha sık görülebilir. Gece öksürüğü, geniz akıntısı, ağız kokusu gibi belirtiler çocuklarda sinüzit olabileceğini düşündürmelidir.

Sinüzit tedavisinde ilk tercih genellikle ilaç tedavisidir. Antibiyotikler, dekonjestanlar ve üst solunum yollarını temizleyen ilaçlar kullanılabilir. Ancak son zamanlarda çocuklarda sinüzite bağlı komplikasyonların arttığına dikkat çekilmektedir. Göz çevresinde kızarıklık ve şişlik gibi belirtiler gözde ciddi hasar olabileceğini işaret edebilir, bu durumda derhal bir KBB doktoruna başvurulmalıdır.

Akut sinüzitlerde ameliyata nadiren ihtiyaç duyulur, ancak ilaç tedavisine rağmen kronikleşen sinüzitlerde ameliyat düşünülebilir. Tomografi ile sinüslerin durumu değerlendirilerek, varsa eğri burun kemiği veya burun polipleri gibi sorunlar da tedavi edilmelidir.

Muhabir: İrfan Gültekin