Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanları, mevsimsel olarak viral enfeksiyonların sıklıkla görüldüğü bir döneme vurgu yaparak, bu tür enfeksiyonların özellikle sonbahar ve kış aylarında pik yaptığını belirtti. Uzmanlar, çocuklarda özellikle 2 yaş altında görülen 'influenza' virüsünün daha ağır semptomlar gösterebildiğini ifade etti.

Uzmanlar, viral enfeksiyonlarla ilgili mevsimsel değişimlere işaret ederken, parainfluenza virüslerinin yol açtığı krup hastalığının ardından rinovirüs ve RSV gibi virüslerin etkili olduğu dönemlere geçildiğini açıkladı.

Bebekleri daha ağır etkiliyor

Özellikle RSV'nin birinci ve ikinci yaş altındaki bebekleri daha ağır etkileyebileceğine dikkat çekmiştir. Şu anda ise grip olarak bilinen influenza virüsü sezonunda bulunulduğunu belirtti.

Çocuklarda viral enfeksiyonlar durumunda, ateş, öksürük, halsizlik gibi belirtilerin ortaya çıktığını ifade eden Uzmanlar, bu durumda çocukların beslenmesine ve sıvı tüketimine özel bir önem verilmesi gerektiğini vurgulamıştır. Sıvı kaybının çocuklarda önemli bir durum olduğunu belirterek, bu süreçte sıvı tüketiminin artırılması gerektiğini açıklamıştır.

Ayrıca, odaların sık havalandırılması, kapalı alan ziyaretlerinin kısa tutulması, maske, mesafe ve hijyen önlemlerine uymanın solunum yolu hastalıklarından korunmada önemli olduğunu belirtmiştir.

El temizliği önemli

Özellikle çocuklarda el temizliğine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, okul çağındaki çocuklar için el hijyeninin kolaylıkla sağlanabilmesi için çantalara kolonya veya dezenfektan konulmasının pratik bir çözüm olduğunu ifade ettiler.

Beslenmenin önemine de değinen Uzmanlar, viral enfeksiyonları atlatan çocuklar için taze meyve ve sebze tüketiminin önemli olduğunu belirtmiştir. Önerilen beslenme şekli ile alınan C vitamini desteğinin viral enfeksiyonlara karşı koruyucu bir etki sağlayabileceğini vurguladı.

Muhabir: Erol Baran