Sağlık Bakanlığından yapılan paylaşıma göre Çölyak hastaları hazır gıdaların içeriklerine dikkat etmeli; buğday, arpa, çavdar ve yulaflı gıdalardan uzak durmalıdır. 

Çölyak Hastaları Dikkat!

Çölyak hastalığı, ince bağırsaklardaki villus adı verilen yapıların bozulmasına neden olarak besin emilimini engelleyen bir sindirim sistemi hastalığıdır. Hastalığın belirtileri küçük çocuklarda kusma, ishal, karın şişliği, iştahsızlık, kilo alamama ve boy uzamasında yavaşlama şeklinde ortaya çıkabilir. Daha ileri yaşlarda ise kansızlık, boy kısalığı, kemik zayıflığı, nedeni bilinemeyen karaciğer hastalığı, şiddetli karın ağrıları, gaz problemleri gibi çeşitli belirtiler görülebilir.

Çölyak hastaları, buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi glüten içeren gıdalara tahammül edemez. Glütenli yiyecekler tüketildiğinde, bağışıklık sistemi ince bağırsaklara zarar vererek villus denilen yapıları düzleştirir ve görevlerini yerine getiremez hale getirir. Bu durumda besinlerin emilimi engellenir ve kişi ne kadar çok yemek yerse yesin, beslenemez.

Çölyak hastalığının tanısı, deneyimli bir gastroenterolog tarafından yapılacak kan tahlilleri ve ince bağırsak biyopsisi ile konulabilir. Hastalık genetik bir yatkınlığa sahiptir ve çeşitli tetikleyicilerle aktive olabilir.

Tedavi yöntemi, çölyak hastasının ömür boyu glüten içermeyen besinlerle beslenmesini içerir. Bu, buğday, arpa, çavdar ve yulaftan uzak durmayı gerektirir. Çölyak hastaları, normal ekmek, makarna, pasta, börek, bisküvi gibi gıdalardan kaçınmalıdır.

Çölyak hastalığı engel oranı, hastanın yaşam zorluğu, günlük işlev kaybı, kilo ve boy gibi etkileri değerlendiren kapsamlı bir sınıflandırma kullanılarak belirlenir. Üst sindirim kanalının kalıcı bozuklukları da dikkate alınarak hastalığın etkileri değerlendirilir. (Haber: Erol Baran)     

Kaynak: EROL BARAN