Reisi, dün İran-Azerbaycan sınırındaki bir barajın açılış törenine katıldıktan sonra Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve diğer yetkililerle birlikte dönüş yolunda helikopter kazası geçirdi.

HELİKOPTERİN YAŞI DİKKAT ÇEKTİ
Olay yerine ulaşan İranlı ekipler, kurtulan olmadığını belirledi. Kazada kullanılan Bell 212 model helikopterin son derece eski olduğu ortaya çıktı.

ABD menşeli helikopterin çok yaşlı bir model olduğu belirtildi.

İran'ın sivil havacılık sektörünü etkileyen yaptırımların etkisi altında kalan ülkenin, yeni uçak ve parça temininde zorluklar yaşadığı biliniyor.

ESKİ DIŞİŞLERİ BAKANI ABD'Yİ ELEŞTİRDİ
Eski İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın helikopter kazasında hayatlarını kaybetmelerinin asıl sorumlusunun ABD olduğunu dile getirdi. Zarif, ABD'nin İran'a tek taraflı yaptırımlar uygulayarak ülkenin sivil havacılık sektörünü etkilediğini ifade etti.

Zarif, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, kazada yaşamını yitiren Reisi ve Abdullahiyan için başsağlığı dileyerek, "Bu samimiyetlerinin bedelini şehitlikle ödediler. Geçmişte zor durumlarla karşılaştık, bunları aştık ve Allah'ın izniyle bu durumu da aşacağız" dedi.

ABD'nin tek taraflı yaptırımlarının İran'ın uluslararası havacılık satışlarına engel olduğunu savunan Zarif, bu durumun ABD'nin uluslararası hukuku ihlal ettiğini ve suçlarının belgelendiğini iddia etti.

YAPTIRIMLAR HAVACILIK SEKTÖRÜNÜ OLUMSUZ ETKİLİYOR
Zarif'in açıklamalarıyla birlikte, ABD'nin İran'a yönelik tek taraflı yaptırımlarının ülkenin sivil havacılık sektörünü nasıl etkilediği bir kez daha gündeme geldi. Bu yaptırımlar nedeniyle Tahran'ın uçak ve parça ithalatında ciddi sıkıntılar yaşadığı biliniyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ