Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Malatya’da bitirilen Recep Tayyip Erdoğan Dünya Kayısı Ticaret Merkezi’nin açılışıyla ilgili STK ve İş Dünyasıyla İstişare Toplantısına katılmak üzere Malatya'ya geldi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’ın iştiraki ile İl Müftüsü Şahin Yıldırım'ın yaptığı duaların akabinde Dünya Kayısı Ticaret Merkezi’nin açılışı icra edildi.

"2024 mali yılı bütçemizde merkezi yönetimden bir trilyon 28 milyar lira ödenek ayırdık"

Açılışta konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, ülke olarak 11 ili ve 14 milyon nüfusu etkileyen bir deprem yaşadıklarını dile getirerek, "Bazı ülkelerden daha büyük bir yüz ölçümü ve nüfusu kast ediyorum. Malatya'da ve diğer illerimizde depremde kaybettiğimiz canlara Cenab-ı Allah'tan rahmet diliyorum. Geride kalanlara tekrar sabır diliyorum. Bize düşen depremin yaralarını sarmak, bu illerimizi daha iyi bir konuma getirmektir. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ilk andan itibaren bu çaba içinde olduk ve buna devam ediyoruz. Geçen sene merkezi yönetimden deprem bölgesine 930 milyar Türk lirası harcama yaptık. 2024 yılı bütçemize ise yalnızca merkezi yönetimden bir trilyon 28 milyar lira ödenek ayırdık." dedi.

"Yıl sonuna kadar 200 bin yakınında konutu hak sahiplerine teslim etmiş olacağız"

İlk olarak kalıcı konutları inşa ettiklerini ifade eden Yılmaz, "Hak sahiplikleri tespit edildi. Şimdi kalıcı konutlarımızı tamamlayıp hak sahiplerine teslim ediyoruz. Şu ana kadar 46 bin yakınında konutu teslim ettik. Çok yakın bir zamanda Sayın Cumhurbaşkanımız kura çekimiyle daha fazlasını dağıtacak. Her ay 15-20 bin konutu teslim ederek yıl sonunda inşallah 200 bin yakınında konutumuzu hak sahiplerine teslim etmiş olacağız. Sonrasında eksikliklerimizi de elbette tamamlayacağız" dedi.

E03Bf678 75E8 4B16 99B1 43F8Becc148F

"18 bin konutun inşası halen devam ediyor"

Yalnızca Malatya'da 17 Şubat'ta 5 bin 140'ı il ve ilçe merkezinde bin 41'i kırsalda olmak üzere toplamda 6 bin 181 konutun kurasının çekildiğini hatırlatan Yılmaz, "18 bin konutun inşası da şu anda devam ediyor. Yalnız kira yardımı olarak değerli kardeşlerim, Malatya'da 54 bin haneye 3 milyar liraya yakın kaynağı bugüne kadar aktarmış durumdayız. Yine birçok vatandaşımız konteyner kentlerde kalıcı konutları inşa edilinceye kadar çeşitli hizmetlerden faydalanıyorlar. En kısa sürede kalıcı konutlarına kavuşacaklar. Yakın bir gelecekte cumhurbaşkanımız yine bir kura çekimi gerçekleştirecek tüm illerimiz için. Malatya'mızın da bildiğim kadarıyla bin yakınında hak sahibi bu yakın gelecekteki kurayla kalıcı konutlarına kavuşmuş olacaklar" ifadelerini kullandı.

"Kalıcı konutları inşa ederken aynı zamanda altyapıyı geliştiriyoruz"

Yılmaz, "Kalıcı konutları inşa ederken aynı zamanda altyapıyı geliştiriyoruz. Yollardan doğal gaz tesislerine, elektrikten eğitim, sağlık birimlerine ne gerekiyorsa. Altyapıya ciddi anlamda deprem bölgesinde yatırım yapıyoruz. Buyla sınırlı değil, konutun yanı sıra altyapı, üçüncü bir başlık olarak bu bölgelerde ekonomik ve sosyal hayatı canlandırıcı her türlü projeye destek veriyoruz. Malatya'da da organize sanayi bölgelerine, Küçük Sanayi sitelerine bugün bu açtığımız eserde gördüğünüz gibi iş dünyamızın rahat bir şekilde üretim yapacağı alanlara ciddi destekler veriyoruz. Teşvikler sağlıyoruz. Ekonomik olarak Malatya, Allah'ın izniyle eskisinden daha iyi bir hal alacaktır. Geçmişte çok depremler yaşadık. Ben de bir Bingöllü kardeşiniz olarak depremleri bizzat yaşamış bir insanım. Van depreminde nöbetçi bakan olarak uzun süre görev yaptım. Şunu çok rahat söyleyebilirim. Bir süre sonra deprem öncesinden daha fazla nüfus, daha güçlü bir ekonomik yapıya bu bölgelerimiz ulaşacak. Bir yandan da konutlara ve altyapıya yaptığımız yatırımlarla geleceğe çok daha dayanıklı bir şekilde bu illerimiz hazırlanmış olacaklar. Türkiye'nin diğer bölgelerinden daha güvenli bir yaşam ve çalışma

Kaynak: (İLKHA)