Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Adana İş Dünyası Buluşması" programına katıldı.

Burada yaptığı konuşmada, kamu ve özel sektörün birlikte planlama yaptığını belirten Yılmaz, Türkiye ekonomisinin küresel ekonomik büyüme oranlarına göre daha olumlu bir seyir izlediğini vurguladı.

Yılmaz, şunları ifade etti:

“Kamu ve özel sektör birlikte planlama yapıyoruz ve istişareyi birlikte sürdürüyoruz. Bu bağlamda hareket ediyoruz. Dünya ekonomisi çok parlak bir dönemden geçmiyor. Dünya ekonomisi yaklaşık olarak %3 büyüdü. Bu büyüme trendinin devam edeceği gözlemleniyor. Son 20 yılda, dünya ekonomisi ortalama olarak %3.6 büyüdü. Bu, ticarete ve diğer alanlara yansıyor. Özellikle, ihracat pazarlarımızdaki ülkelerin büyümesi bizim için daha önemlidir. Bu yıl ve gelecek 2 yılda %2 büyüme beklenmektedir. Ekonomik büyümenin çok parlak olmadığı bir dönemdeyiz. Dünya ekonomisi hala arzu edilen seviyede değil. Dünyada sıkı para politikaları uygulanıyor ve enflasyonla mücadele ediliyor. Türkiye ekonomisine gelirsek, ilk 9 aylık verilere göre dünya %3 büyürken, Türkiye %4.7 büyüdü. Orta vadeli programda büyüme %4.4 olarak hedeflenmişti. Son çeyrek %3.7 civarında bir büyüme bekleniyor. Türkiye, son 20 yılda ortalama olarak yılda %5.4 büyüdü. Dünyadan %1.8 daha fazla büyüme kaydettik. 2022'de ekonomik hacmimiz 906 milyar dolar civarındaydı. Bu yılın sonuçları henüz açıklanmadı, ancak tahminlerimize göre 1.1 trilyon dolar seviyelerine yaklaşıyoruz. Ekonomimiz ilk kez bir trilyon doları aşmış olacak. Bu rakamla birlikte kişi başına düşen gelirimizin 13 bin dolar seviyesine çıkmasını bekliyoruz. Türkiye ekonomisi dünya genelinde 17., satın alma gücüne göre ise 11. sıradadır. Gelecekte daha iyi performans göstereceğiz.”

ENFLASYONLA MÜCADELE

Türkiye'nin enflasyonla mücadele ettiğini ve kısa sürede bu mücadelenin sonuçlarının enflasyon rakamlarına yansıyacağını söyleyen Yılmaz, “En önemli odak noktamız enflasyonla mücadele. Son dönemde, enflasyonla mücadele için güncellenmiş para politikaları uyguluyoruz. Ülkeyi durgunluğa sürüklemeksizin enflasyonu azaltmanız gerekir. Tüm bunlar bağlamında kademeli olarak enflasyonu aşağı çekiyoruz. Aylık bazda etkilerini görmeye başladık. Ocak ayında geçici bir yükseliş yaşandı. Bundan sonra, aylık olarak düşüşler bekliyoruz. Yıllık bazda, enflasyon bir süre daha yüksek seyredecek, ancak aylık düşüşlerini göreceğiz.” dedi.

"BİRÇOK OLUMSUZ GELİŞMEYE RAĞMEN BU PERFORMANS TAKDİR EDİLMELİ"

Türkiye'de yerli üretimi artırarak cari açığı kapatmak için çalışmalar yapıldığını belirten Yılmaz, “Cari işlemler dengemiz hep tartışılan bir konudur. Hükümetimiz, Cumhur İttifakı ve Meclis olarak, Türkiye'de yerli üretimi artırarak cari işlemleri Türkiye'nin kalkınması için bir engel olmaktan çıkarmak istiyoruz. Geçen yılın ilk yarısında, 60 milyar doları aşan bir cari açık yaşadık, ancak yılı 45 milyar dolarla tamamladık. Bu, yaşadığımız gelişmelerin bir sonucudur. Milli gelire oranla cari açığın %4.2 civarında olmasını bekliyoruz. Bu, altının etkisinin büyük olduğu bir durum. Yaklaşık 30 milyar dolarlık altın ithalatı gerçekleşti. Bu miktarı kalıcı bir şekilde azaltmak istiyoruz. Turizm gelirlerimizin önemli bir katkısı var. Turizm gelirlerimiz 54.3 milyar dolara ulaştı. Hizmet gelirlerinde Türkiye iyi bir noktada. İhracatımız önemli bir performans gösteriyor. 256 milyar dolarlık ihracatla, geçen yıl tarihin en yüksek rakamına ulaştık. Birçok olumsuz gelişmeye rağmen, bu performansı takdir etmek gerekir. İnşallah, bu rakamları daha da yükseklere taşıyaca

Kaynak: (AA)